60. plenarna sjednica
0

Ustavni sud BiH odbacio zahtjeve Belkića i Živkovića

FENA
Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je danas redovnu, 60. plenarnu sjednicu. Odbijen je kao neosnovan zahtjev Beriza Belkića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti izrade i dostavljanja Drugog izvještaja Republike Srpske Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija o situaciji u BiH.

Odbijen je kao neosnovan zahtjev Beriza Belkića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti izrade i dostavljanja Drugog izvještaja Republike Srpske Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Podnosilac zahtjeva je tvrdio da pobijane radnje i akt nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je odbio kao neosnovan zahtjev Milorada Živkovića za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u Bosni i Hercegovini. Ustavni sud BiH je utvrdio da su pobijane odredbe ustavne.

U istom predmetu, Ustavni sud BiH je odbacio kao nedopušten zahtjev Milorada Živkovića za ocjenu postojanja ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine BiH za donošenje Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u Bosni i Hercegovini i za ocjenu ustavnosti člana 5. st. 2. i 6. Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH, jer se radi o pitanju o kojem je Ustavni sud BiH već odlučivao, a iz navoda ili dokaza iznesenih u zahtjevu ne proizlazi da ima osnova za ponovno odlučivanje.

Odbijen je i zahtjev Milorada Živkovića za ocjenu ustavnosti člana 6 Zakona o Agenciji za osiguranje u Bosni i Hercegovini. Ustavni sud BiH je zaključio da je pobijana odredba u skladu sa članom IV/4.a) Ustava Bosne i Hercegovine.

Naredna sjednica u plenarnom sastavu bit će održana 28. i 29. maja, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.