Rajko Kuzmanović
0

"Ustavni sud BiH neće razmatrati Silajdžićev zahtjev"

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništa Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića Ustavnom sudu BiH za pokretanje spora protiv RS-a zbog, kako je rečeno, antidejtonskih aktivnosti, predstavlja samo nastavak njegovog ranijeg djelovanja usmjerenog protiv interesa RS-a.

Kuzmanović navodi „da je Silajdžić i do sada ulagao ogromnu energiju da neprincipijelnim lobiranjem širom svijeta izdejstvuje ukidanje entiteta, a tu aktivnost niko nije okarakterizirao kao kršenje Ustava BiH, mada je nesumnjivo da se radi o njegovom flagrantnom kršenju“.

Entitetski predsjednik kaže u pisanoj izjavi da je „očigledno Silajdžiću zasmetalo što RS postaje prepoznatljiva u svijetu, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama, iako se nikada nije predstavljala kao država, već isključivo kao entitet u sastavu BiH, koji u skladu sa Ustavom i zakonima štiti i promoviše svoje interese“.

Kada je u pitanju zahtjev Silajadžića, Kuzmanović dodaje da „Ustavni sud nije politička već pravna institucija, koja radi u skladu sa Ustavom i utvrđenim ovlašćenjima i pravilima postupka“.

Zbog toga, Kuzmanović smatra da Ustavni sud „neće reagovati na političke zahtjeve predstavnika države ili entiteta, a očigledno je da se u ovom slučaju radi isključivo o političkim konstrukcijama“.