BiH
17

Ustavni sud BiH danas o diskriminiranosti Hrvata prilikom izbora delegata u domovima naroda

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici izjasnit će se o apelaciji Bože Ljubić koju je podnio 2014. godine u svojstvu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Zahtjev za ocjenu ustavnosti odnosi se na odredbe Izbornog zakona BiH koje definišu izbora delegata u Dom naroda FBiH i Domu naroda BiH.

Ljubić je tražio da se ispita ustavnost odredbi člana 10.10, 10.12, 10.15 i 10.16. Potpoglavlje B Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i odredbi člana 20.16A Poglavlja 20 - Prijelazne i završne odredbe Izbornog zakona.

U prijevodu, motiv je navodna diskriminacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini u dijelu Izbornog zakona koji se odnosi na izbor delegata u Domu naroda FBiH. S obzirom da je Dom naroda BiH derivat federalnog Doma naroda, onda se diskriminacija odnosi i na državnu zakonodavnu vlast.

Ljubić je ranije izjavljivao da izbor delegata u Dom naroda FBiH nije samo diskriminatoran, nego je u direktnoj suprotnosti s više članova Ustava BiH i više konvencija koje tretiraju prava građana i naroda.

"A u suprotnosti je i s Ustavom entiteta jer jedan od članova Ustava BiH obavezuje entitete da realizuje pravo na slobodne i demokratske izbore. A to podrazumijeva i da ti izbori budu izraz volje, kako građana tako i naroda, budući da je BiH po preambuli Ustava prije svega država tri njena tvorbena naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba", izjavljivao je Ljubić.

On smatra kako su kantoni s bošnjačkom većinom preferirani u odnosu na hrvatske jer je česta situacija da više delegata u Dom naroda FBiH biraju kantoni s bošnjačkom većinom, nego što je to slučaj sa kantonima s hrvatskom većinom. Ljubić smatra i da je na taj način uspostavljen potpuni nadzor jednog naroda nad Domom naroda FBiH.