BiH
416

Ustavni sud BiH: Dan Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ustavni sud BiH očitovao se o apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ocijenio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH raspravljao je o apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima RS kojim se 9. januar utvrđuje kao zvanični praznik - Dan Republike.

Izetbegović je u apelaciji naveo da taj dan kao dan republike nije u skladu sa članom II/4. Ustava BiH.

Naveo je i da je 9. januar dan kada je "Skupština srpskog naroda u BiH" usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH.

U predmetu broj U 3/13 Ustavni sud BiH je usvojio zahtjev Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti članka 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske.

"Ustavni sud BiH je utvrdio da članak 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije sukladan članku I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članku II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u svezi sa člankom 1.1. i člankom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članku 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda", saopćili su iz Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da, skladno članku 61. stavak 4. Pravila Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usuglasi članak 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

"Ustavni sud ponovno naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana. Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebice njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati", stoji u saopćenju.

Ustavni sud BiH je obustavio postupak po zahtjevu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti članka 2.b) Zakona o praznicima Republike Srpske zbog toga što je podnositelj zahtjeva odustao od zahtjeva.

Brojni bh. političari smatraju da je obilježavanje 9. januara antidejtonsko i antiustavno s obzirom na to da taj dan nema nikakvo uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH.

Podsjećamo, Venecijanska komisija Vijeća Evrope dala je 2013. godine zvanični stav Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, smatrajući da 9. januar, koji se obilježava kao Dan Republike i krsna slava ovoga entiteta, nosi moguću diskriminaciju nesrpskog stanovništva u ovom dijelu BiH.

Aktuelni Zakon o praznicima donesen je preglasavanjem Bošnjaka u Narodnoj skupštini i u Vijeću naroda RS.

Šta su o 9. januar kao Danu Republike Srpske za Klix.ba u maju kazali Lazar Prodanović, Esad Bajtal i Denis Bećirović pročitajte ovdje.