Plenarna sjednica
0

Ustavni sud BiH će ocijeniti ustavnost zakona o plaćama u institucijama BiH

FENA
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj, plenarnoj sjednici odlučio da održi javnu raspravu za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, zatim odredbi Amandmana CI na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine te stava 1. uvodnog općeg dijela i stava 2. Odluke visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu kojom se proglašava Statut Grada Mostara.

Javnost će biti naknadno obaviještena o datumu održavanja javne rasprave, navodi se u saopćenju Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je usvojio zahtjev 23 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i pet poslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Član 35. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine reguliše naknadu za porodiljsko odsustvo zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine i to prema mjestu uplate doprinosa za svakog zaposlenog. Implementacijom ove odredbe stvorile su se razlike između zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju naknada za porodiljsko odsustvo.

Ustavni sud je verifikovao tekst konačne i obavezujuće Odluke o razrješenju sa funkcije sudije Krstana Simića.