Hillary Clinton u Predsjedništvu
0

FOTO / "Ustavne promjene su odgovornost bh. političara"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i članovi Predsjedništva Nebojša Radmanović i Željko Komšić primili su danas američku državnu tajnicu Hillary Clinton.

Američka državna tajnica izrazila je čast i zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Sarajevo i naglasila spremnost SAD-a da pomogne euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Clinton je naglasila da je punopravno članstvo BiH u EU i NATO-u u najboljem interesu građana BiH, ali je podsjetila bh. vlasti na obaveze koje ova država mora sama realizirati.

Prenijela je poruku da američka administracija snažno podupire europsku i euroatlantsku integraciju zemalja regije i spremnost da radi s domaćim vlastima na uspostavi pozitivne i stabilne budućnosti. Ukazala je na potrebu provedbe neophodnih reformi, osobito rješavanja pitanja imovine u BiH, koja je preduvjet za punopravno priključenje NATO-u. Pozvala je na pronalaženje prihvatljivih rješenja koja zadovoljavaju standarde NATO-a.

Američka državna tajnica je kazala da su ustavne promjene odgovornost domaćih političara i treba da budu rezultat unutarnjeg dogovora. Potvrdila je američku privrženost Bosni i Hercegovini i otvorenost za pomoć na političkom, ali i ekonomskom planu.

Iskazala je očekivanje za skoro formiranje nove državne vlasti, koja će donijeti odluke neophodne za priključenje BiH NATO-u i Evropskoj uniji.

Američka državna tajnica je kazala da je želja SAD-a da BiH uspije te da će oni učiniti sve što je u njihovoj moći da u tome pomognu.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Sjedinjenim Američkim Državama za sve što su učinile za narode i građane u BiH te su osobito pozdravili kontinuiranu prijateljsku i aktivnu potporu koju SAD pruža Bosni i Hercegovini.

Zajednički su ocijenili da je budućnost BiH i cijele regije u NATO-u i EU.

Istaknuli su da je dobrodošla američka pomoć na intenzivnijem ispunjavanju neophodnih uvjeta za priključenje euroatlantskim integracijama.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je iznio mišljenje da treba iskoristiti eurooptimizam na ovom prostoru kako bi BiH dobila status kandidata i onda unutar zemlje rješavati neriješena pitanja. Prema njegovome mišljenju, djelovanje Ureda visokog predstavnika već duže vrijeme je kontraproduktivno. Ocijenio je da s postojanjem OHR-a ne može očekivati napredak te dodao da je čak stav i Evropske komisije da je zatvaranje OHR-a ključni uvjet za daljnje napredovanje BiH ka EU.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da je bitno da buduća vlast nađe snagu i dogovori se o ključnim stvarima u BiH, da stanje u zemlji ne treba zanemarivati, osobito na ekonomskom i socijalnom planu te da na tom planu treba odgovoriti nadama ljudi, što je, prema njegovim riječima, povezano s vanjskopolitičkim ciljevima.

  • Potrebno je staviti tačku na stoljeća sukoba na ovom prostoru i tu će nam pomoći članstvo u EU i NATO-u - kazao je Komšić, dodajući da je potpora Evrope, posebno SAD-a, od ogromne važnosti za BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je istaknuo da Bosna i Hercegovina zavređuje posebnu pozornost SAD-a jer predstavlja jedinstven model pluralizma koji se mora očuvati i afirmirati.

Kazao je da građani BiH žele mir, sigurnost i prosperitet te da je integracija BiH u NATO i EU ključni korak u ostvarivanju tih ciljeva.

Stoga je istaknuo da BiH treba što prije postati punopravna članica NATO-a, što je strateški prioritet za ovu zemlju.

Uime članova Predsjedništva BiH Silajdžić je još jednom iskazao zahvalnost vladi i građanima SAD-a za svu dosadašnju pomoć i potporu BiH, posebno zahvalnost obiteljima onih koji su izgubili svoje živote za ovu zemlju.

  • Njih se građani BiH s pijetetom sjećaju, uvažavaju i poštivaju - kazao je Silajdžić.