Rasprava
0

Ustavne promjene protiv diskiminacije građana i naroda BiH

FENA
Raprava o ustavnim promjenama u BiH treba biti nastavljena dijalogom političkih stranaka, civilnog društva i eksperata iz ove oblasti kako bi se došlo do najkvalitetnijih rješenja koja treba da onemoguće bilo kakvu diskiminaciju građana i naroda, zaključeno je danas na okruglom stolu održanom u Bijeljini.

Također, reforma državnog ustava treba i da neutrališe strah o dominaciji bilo kojeg od tri ravnopravna naroda i omogući efikasniji rad državnih institucija.

Rečeno je i da postojeći državni ustav mora da doživi određene promjene koje će omogućiti pristupanje BiH euroatlanskim integracijama, ali da nije realno očekivati ustavne promjene u ovoj izbornoj godini.

Profesor Slavo Kukić smatra da ustavne promjene mogu biti urađene na principu donošenja novog ustava ili korak po korak, ali da u svim varijantama treba voditi računa o tri osnovna principa.

To su zaštita temeljnih ljudskih i građanskih prava, zaštita kolektivnih etničkih prava i princip racionalne organizacije države.

"Nisam za radikalna rješenja, ali sigurno je da Dejtonski sporazum može biti mnogo bolji nego što jeste. Ipak, on je Ustav BiH i sve dok je tako, njega treba poštovati“, rekao je Kukić.

Predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić smatra da bi izmjene Ustava BiH trebale ići u pravcu isključivanja bilo kakve diskriminacije građana.

"Ne postoji ništa što bi se moglo nazvati kozmetičkim promjenama Ustava“, ističe Šehić.

Da na političkoj sceni ne postoji volja za postizanje kompromisa o ustavnim promjenama rekao je poslanik SNSD-a u državnom parlamentu Lazar Prodanović.

On napominje, kako je javio Radio RS-a, da je ipak neophodno da se ispoštuje odluka Evropskom suda za ljudska prava i isprave diskriminatorske odredbe državnog ustava.

Raspravu o temi „Dogradnjom i izmjenama Ustava BiH brže u evropske integracije“, organizirao je Forum građana Tuzle, a učestvovali su i predstavnici političkih partija i nevladinog sektora.