BiH
0

Ustavna komisija: Na osnovu preporuka treba sačiniti cjelovit tekst novog Ustava FBiH

FENA
Foto: Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Predsjednik Ustavne komisije Mahmut Alagić izjavio je tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu da ta komisija smatra kako su preporuke Ekspertne grupe dobar temelj za ustavne promjene, kao i da je potrebno sačiniti cjelovit tekst novog ustava FBiH zbog brojnih predloženih izmjena.

Reformom Ustava FBiH bilo bi promijenjeno i više od 50 posto ustavnog sistema BiH, naveo je Alagić.

Federalni premijer Nermin Nikšić, koji se također obratio poslanicima, izrazio je nadu da će današnja rasprava predstavljati početak procesa nužnog kako bi se od Federacije BiH, neefikasne i preskupe, stvorio prostor u korist građana.

"Ovo je prilika koju ne smijemo propustiti. Smatram i doživljavam ovo i kao početak reforme Ustava BiH jer i to se mora desiti prije ili kasnije, a taj proces će biti još teži", rekao je premijer.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić izjavio je da u Federaciji padaju prihodi, smanjuju se investicije i usložnjava socijalno stanje stanovništva, a vlasti ne nalaze rješenje za sve te probleme, zbog čega je potrebna ustavna reforma.

"Neophodno je provesti široku javnu raspravu o ovom pitanju jer Ustav nije pitanje koje se tiče samo članova Parlamenta niti bilo kojih političkih elita, nego potreba i pravo svakog građanina i svih onih koji žive u FBiH, zbog čega je nužno ovaj proces voditi otvoreno i transparentno", izjavio je Škaljić.

Današnja sjednica Predstavničkog doma u proširenom sastavu, na koju su osim federalnih poslanika, pozvani brojni drugi federalni, kantonalni i općinski zvaničnici, zakazana je kako bi prisutnima bio predstavljen Nacrt preporuka za izmjene Ustava FBiH, koji je pripremila Ekspertna grupa za reformu Ustava FBiH, na osnovu analize praznina, nedoslijednosti i problema važećeg ustava.

Ekspertna grupa je u tu svrhu izvršila opsežne konsultacije s relevantnim akterima u Federaciji BiH u periodu od januara do maja 2013. godine.

Sjednica je u toku.