Ramiz Salkić
0

"Ustav se krši ako Bošnjaci ne dobiju potpredsjedničko mjesto"

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Šef Kluba poslanika SDA-SDP BiH u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić izjavio je večeras da se još nada da Bošnjaci neće izgubiti potpredsjedničko mjesto u entitetskom parlamentu, jer bi to bilo krešenje Ustava RS-a.

Salkić naglašava da Ustav poznaje tri konstitutivna naroda, a "ne opoziju i zadovoljavanje partijskih interesa koji se vežu za aktuelnu političku situaciju“.

Podsjetio je da je Ustavom regulirano da imaju tri konstitutivna naroda te predsjednik i dva potpredsjednika Skupštine RS-a, koji moraju biti iz tri različita konstitutivna naroda.

Ukoliko sutra na konstituirajućoj sjednici ipak bude izabran potpredsjednik iz SDS-a, a ne iz reda bošnjačkog naroda, Salkić kaže da će klub koji će biti večeras formiran napustiti sjednicu Narodne skupštine RS-a.

„Ako je takva priča potrebna onima koji kreiraju ko će sutra biti izabran, pred, kako najavlju 20 ambasadora i predsjednikom susjedne države, neka izvole. To je na njima, a ne na nama. Mi na tu poziciju imamo ustavno pravo i očekujemo da će biti ispoštovano“, rekao je Salkić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Iznio je i svoj lični stav da se u svemu ovome „radi o ucjeni Bošnjaka u Narodnoj skupštini kako bi po svaku cijenu prihvatili ustavne promjene koje bi morale doći nakon toga“.

To se odnosi na uvođenje trećeg potpredsjedničkog mjesta u entitetskom parlamentu i, kako kaže, nemaju ništa protiv toga, ali ne na ovakav način, jer su u parlamentu RS radi birača, a ne zbog pozicija.