Federalni parlament
2

Ustamujić optužio Lijanovića za kriminal i korupciju

FENA
Mirza Ustamujić
Mirza Ustamujić
Poslanik opozicionog Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Mirza Ustamujić napustio je današnju tematsku sjednicu ovog doma u Sarajevu nakon što je za govornicom optužio federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića za višegodišnju korupciju i kriminal.

Opužbe je vezao za firmu "Lijanovići" čiji je suvlasnik ministar Lijanović i za pribavljanje izbornih glasova za političku opciju kojoj pripada, kao i za "sofisticiranije" kriminala u 2011.-2012. godini dodjelom poticaja "virtualnim poljoprivrednicima".

Osim Lijanovića, Ustamujić je optužio predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića da je kasno proslijedio u Dom naroda amandman uz izmjene Zakona o novčanim poticajima u poljoprivredi.

Amandman nalaže uvođenje parlamentarnog nadzora nad dodjelom poticaja i Predstavnički dom ga je odobrio 28. februara ove godine, rekao je Ustamujić, a Zvizdić, po njegovim daljnjim tvrdnjama, zadržavao dopis s amandmanom u ladici daljnjih sedam dana, tako da amandman nije razmatran 7. marta, kada je održana i sjednica Doma naroda, nego je tom domu upućen tek 12. marta.

Na novinarska pitanja o ovim optužbama, ministar Lijanović je rekao samo da žali što opozicija danas nije pokazala viziju poljoprivrednog razvoja.

Zvizdić je pak, odmah nakon Ustamujićevog obraćanja kazao da su optužbe na njegov račun klasična laž i poručio da ovaj poslanik treba da mu se izvini, kad mu budu predočeni dokazi da nije u pravu.

Tematska sjednica je u toku i posvećena je u cijelosti stanju u poljoprivredi Federacije.