BiH
0

Uspostavom Nacionalnog parka "Una" BiH poboljšava svoj međunarodni ugled

FENA
Dom naroda Parlamenta F BiH usvojio je Prijedlog zakona o Nacionalnom parku "Una", čime je proglašen prvi nacionalni park na području Federacije BiH uspostavljen u skladu sa suvremenim standardima Međunarodne unije za zaštitu prirode, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i turizma FBiH.

U priopćenju za javnost objavljenom u povodu obilježavanja 5. lipnja Svjetskog dana zaštite okoliša, istaknuto je kako uspostavom Nacionalnog parka "Una" BiH poboljšava svoj međunarodni ugled, što je posebno važno u kontekstu procesa stabilizacije i pridruživanja Evropskoj Uniji.

Također, istaknuto je kako su u tijeku finalne aktivnosti na donošenju Strategije BiH za zaštitu biološke i pejsažne raznolikosti s akcijskim planom (2008.-2015.), te Strategije zaštite okoliša za FBiH koja je u fazi usuglašavanja.

Također, među bitne aktivnosti u oblasti zaštite okoliša spada i izrada Lokalnih okolišnih akcijskih planova "LEAP" koji predstavljaju dokaz da je svijest građana BiH o značaju zaštite, očuvanja i unapređenja okoliša na principima održivog razvoja svakim danom na sve većoj razini.