BiH
0

Uspostavljena sva tijela Fonda za zaštitu okoliša FBiH

FENA
Ministar okoliša i turizma Federacije BiH Nevenko Herceg sastao se u Sarajevu s novoimenovanim predsjednikom Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Perom Golužom i direktorom Safetom Harbinjom.

Ministar Herceg je izrazio zadovoljstvo što je ovotjednim imenovanjem članova Upravnog odbora na Vladi Federacije okončana duga procedura stavljanja u puni kapacitet Fonda za zaštitu okoliša čime je konačno uspostavljen stalan i stabilan izvor sredstava za financiranje programa, projekata i sličnih aktivnosti u području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Sudionici sastanka složili su se da je pred Fondom za zaštitu okoliša vrlo obiman i odgovoran posao vezan za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, posebno u području gospodarenja otpadom i korištenja obnovljivih izvora energije, gdje se za najkvalitetnije programe i projekte očekuje financijska pomoć Fonda.

"Zajedničkim snagama moramo uspostaviti takav način rada koji će nas voditi ka racionalnijem postupanju s energetskim izvorima, unaprjeđivanju i nadogradnji sustava gospodarenja otpadom, čuvanju prirodnog bogatstva i općenito jačanju okolišne svijesti na svim razinama", kazao je ministar Herceg.

On je podsjetio prve ljude Fonda kako je Federalnom strategijom zaštite okoliša identificirano stanje okoliša u pojedinim područjima, ali i određeni ciljevi i rangirani prioriteti kao temelj za usmjeravanje i usklađivanje različitih gospodarskih, znanstvenih i organizacijskih mjera te mjera za provođenje međunarodnih obveza radi zaštite okoliša, što treba biti i temelj rada programa Fonda u području zaštite okoliša, saopćeno je iz Ureda ministra Hercega.

"Očekujemo da Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine postane temeljni mehanizam prikupljanja sredstava, te ulaganja tih sredstava u projekte i programe zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije, za koje se inače sredstva ne mogu osigurati iz drugih izvora. To će tražiti od svih nas puni angažman, ulaganje znanja, iskustava i novca u najkvalitetnije projekte i programe koji jamče održivi razvoj, dugoročni ekonomski razvoj koji nije u suprotnosti s principima zaštite okoliša", kazao je ministar Herceg.