BiH
0

Uspostavljena saradnja filozofskih fakulteta iz Sarajeva, Zagreba i Ljubljane

FENA
Dekani filozofskih fakulteta iz Sarajeva, Zagreba i Ljubljane potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o nastavnoj, naučnoj i stručnoj saradnji kojim se osigurava dugoročno povezivanje interesa ta tri fakulteta.

Ugovorom se otvaraju mogućnosti za međunarodnu univerzitetsku razmjenu iskustava, prostor za gostovanja nastavnika, saradnika, naučnika i studenata te rad na zajedničkim projektima.

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Miljenko Jurković ključnu bit sporazuma vidi u zajedničkom traženju sredstava Evropske unije za institucionalne projekte, a ne razvojne, jer je prvestveni cilj jačanje institucionalnog sistema.

Mišljenja je da je razmjena nastavnika i istraživača iznimno važna jer je potrebno etablirati određene struke koje su deficitarne u ovim zemljama. To se posebno odnosi na područje arheologije, historije umjetnosti, psihologije i turkologije.

Na tu će se saradnju nadovezati razmjena doktoranata i magistranata, a zatim i studenata.

Jedna od posljedica saradnje, smatra dekan Filozofskog fakulteta u Ljubljani Valentin Bucik, morala bi biti promocija nauke koju zastupaju ovi fakulteti. Aktuelni tehnološki napredak mora biti praćen razvojem misli, nauke i humanizma. Stoga su i zajedničke ideje kod humanističkih univerziteta ključna dodatna vrijednost tog napretka.

Ističući privilegiranost što se Filozofski fakultet u Sarajevu ovom saradnjom polako priključuje evropskom segmentu obrazovanja, njegov dekan Srebren Dizdar naglašava važan iskorak u regionalnim i budućim evropskim projektima.

Danas uspostavljenu saradnju vidi kao dugoročnu, a omogućit će partnerski nastup prema fondovima EU. Saradnja će objediniti ekonomski i naučni interes tri fakulteta u krajnju korist i nastavnika i studenata.

Dizdar najavljuje niz zajedničkih projekata, posebno u arheologiji i historiji umjetnosti.

Delegacije iz Zagreba i Ljubljane, koje će u BiH provesti dva dana, već će danas otputovati u Mostar, a sutra u Stolac, gdje će obići arheološka nalazišta Radimlju i Daorson te nalazište Desilo.

Posjetit će i Blagaj te Počitelj kako bi upoznali kulturno-historijsko naslijeđe BiH, ali i mjesta budućih zajedničkih istraživanja.