Na području Kantona Sarajevo
0

Uspostavljena centralna baza podataka o kvalitetu zraka

FENA
Predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Zavoda za javno zdravstvo KS-a, Hidrometeorološkog zavoda FBiH i firme Dvokut-pro d.o.o. Sarajevo ozvaničili su u ponedjeljak uspostavljanje centralne baze podataka o kvalitetu zraka na području Kantona Sarajevo.

U saopćenju za javnost Pres-službe KS-a navodi se da se radi o projektu uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema i web stranice pri kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo putem kojih će se objavljivati objedinjeni podaci s tri automatske mjerne i dvije manuelne stanice u vlasništvu Kantona Sarajevo, te dvije stanice u vlasništvu Federacije.

Podaci s aktuelnim satnim presjecima, kao i dnevni i mjesečni izvještaji o vrijednosti kvaliteta zraka kontinuirano će biti dostupni putem stranice www.air-monitoring.ba.

"Realizacijom tog projekta, u suradnji sa spomenutim institucijama, Kanton Sarajevo unapređuje monitoring kvaliteta zraka i ispunjava obavezu umrežavanja postojećeg sistema podataka s federalnom mrežom kojom upravlja Federalni hidrometeorološki zavod", navodi se.

Konkretno, umrežene su automatske mjerne stanice 'Alipašino', 'Otoka', mobilna stanica, te manuelne stanice 'Higijenski zavod', 'Otoka' i 'Ilidža' u vlasništvu Kantona Sarajevo s automatskim mjernim stanicama na Bjelavama i Ivan-sedlu koje su u vlasništvu Federacije.

  • Na taj način osigurali smo preduvjete za pravovremeno poduzimanje adekvatnih mjera u prevenciji i smanjenju zagađenja zraka, a sve u funkciji zaštite zdravlja građana i okoliša - istakao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Snježana Balta naglasila je da taj projekt osim institucionalnog ima i direktan značaj za građane koji u svakom momentu mogu pristupiti podacima prezentiranim na stranici.

  • Ovo se posebno odnosi na koncentracije sumpordioksida i čađi u zraku, čije su visoke koncentracije tokom sezone grijanja posebno štetne za hronične bolesnike. Na ovom mjestu mogu pronaći i stručne preporuke Zavoda za javno zdravstvo kako postupati u slučaju prekomjernog zagađenja, odnosno kako se zaštititi od štetnog djejstva polutanata - dodala je direktorica Balta.

Iako postojeća mreža osigurava bolje mjerenje, više podataka i kvalitetniju osposobljenost i mogućnost djelovanja posebno u slučaju prekomjernog zagađenja ministar Jusić je kazao da je intencija Ministarstva da uskoro nabavi još minimalno tri stacionarne mjerne stanice koje bi bile locirane na području Starog Grada, Stupa i Grbavice.

Osim toga, Ministarstvo je izdvojilo 14.000 KM za rekonstrukciju automatskih stanica na Bjelavama i Ivan-sedlu, a podaci s tih mjernih mjesta bit će prezentirani na spomenutoj web stranici.

Najavljeno je i da će se u skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima postupno realizirati projekt nabavke 16 mjernih stanica kojim bi se pokrila teritorija Kantona, navode iz Pres-služba KS-a.