BiH
50

Uspostavljen UMID online centar u Sarajevu

FENA
U Sarajevu je danas uspostavljen online centar "Uči, misli, djeluj" (UMID) i potpisan ugovor o dodjeli granta između Instituta za razvoj mladih KULT i Udruženja mladih "Nautilus" iz Sarajeva.

Institut za razvoj mladih KULT javnim pozivom pozvao je omladinske organizacije iz cijele BiH da apliciraju i tako postanu jedan od četiri regionalna online UMiD centra u BiH.

Izvrši direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić je kazao da se na javni poziv Instituta odazvalo mnogo omladinskih organizacija i udruženja, a da su izabrani oni najbolji.

"Ova podrška omladinskim organizacijama je u cilju širenja mreže saradnje nevladinih organizacija u zemlji. Obuka u UMID online centrima podrazumjevat će tehničku, administrativnu, ali i savjetodavnu podršku mladima", istaknuo je Bešić.

Predsjednik Udruženja mladih "Nautilus" Milan Todorović izrazio je nadu da će obuci UMID-a prisustvovati veliki broj mladih koji će iskoristiti stečeno znanje i vještine te tako doći do zaposlenja.

Udruženje "Nautilus" usmjereno je na unapređenje položaja mladih u društvu bez obzira na spol, religiju, nacionalnost i obrazovanje, a primarni cilj je aktiviranje i educiranje što više mladih iz lokalnih zajednica.

Osim u Sarajevu, online UMID centar otvoren je u Jablanici, a priprema se otvaranje centara i u Srebrenici i Velikoj Kladuši, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.