BiH
0

Uspostavljanje međunarodne agentske i trgovačke mreže za unapređenje izvoza bh drvoprerađivača

Sarajevo-x.com
U cilju povećanja izvoza bh. proizvoda od drveta i namještaja na odabrana tržišta EU, u Sarajevu će se 16 i 17.11.2006. godine, održati prvi poslovni susreti međunarodnih agenata i trgovaca sa predstavnicima bh. drvoprerađivačkih firmi.

Povećan plasman domaćih proizvoda i građenje konkurentne pozicije na zahtjevnim tržištima EU predstavlja ključni izazov za firme iz drvoprerađivačkog sektora BiH. Ovaj sektor, jedan od najvažnijih za razvoj bh. ekonomije, čini približno 15% ukupnog izvoza Bosne i Hercegovine. Samo u prvih 9 mjeseci 2006. godine izvoz drvne industrije porastao je za više od 30% u odnosu na proteklu godinu, sa stalnim porastom udjela namještaja od oko jedne trećine u odnosu na ukupan izvoz.

Dvodnevna konferencija omogučit će uspostavljanje trajnih poslovnih kontakata za povećanje izvoza bh. proizvoda, te razmjenu informacija o izvoznim sposobnostima bh. firmi i evropskim trendovima i potrebama za namještajem i drvnim proizvodima višeg stepena obrade.

Konferencija se održava u organizaciji firme Strik Consulting uz podršku Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH a u okviru USAID projekta Podizanja konkurentosti razvojem klastera.