Čović i Ljubić sa Steinbergom
0

"Uspostaviti vlast odmah"

SRNA
Formiranje vlasti u BiH više ne može biti odgađano i dogovor o tom pitanju treba postići odmah, konstatovano je na sastanku zamjenika državnog sekretara SAD Jamesa Steinberga sa predsjednicima HDZ BiH i HDZ 1990 Draganom Čovićem i Božom Ljubićem.

"Evropski i američki zvaničnici su ovdje da nas ohrabre, da prepoznamo mogućnost postizanja kompromisa", izjavio je Čović novinarima u Sarajevu i dodao da je i dalje uvjeren da se do kraja iduće sedmice može postići dogovor o formiranju vlasti.

On je naveo da je konstatovano da je oko BiH "bure baruta", koje se ne smije prenijeti na BiH, iako to neki prizivaju.

 Ljubić je rekao da je tokom sastanka ocjenjeno da se politički lideri moraju dogovoriti kao prvo o osnovnim principima da bi bila formirana funkcionalna i reprezentativna vlast u svakom pogledu. 

Prema njegovim rječima, ocjenjeno je da bilo kakva matematička koalicija nije rješenje za formiranje buduće vlasti. On je izrazio uvjerenje da će mart   biti mjesec odluke  u vezi sa    formiranjem  vlasti. 

Iako je bilo najavljeno predsjednik RS Milorad Dodik danas se neće sastati sa Steinbergom u Sarajevu zbog nemogućnosti utvrđivanja termina razgovora. 	Očekuje se da će se Dodik sutra u Banjoj Luci sastati sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Thomasom Countrymanom, koji je u Steinbergovoj delegaciji. 

Steinberg se nije obraćao novinarma nakon sastanka.