BiH
0

Uspješno završena obuka pripadnika SIPA-e i Oružanih snaga BiH

Klix.ba
Nakon uspješno završene obuke za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), kojoj su prisustvovali pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Oružanih snaga BiH, u kasarni OS BiH "Rajlovac“ danas je upriličena svečanost povodom uručenja certifikata polaznicama obuke.

Pored predstavnika Oružanih snaga BiH, svečanoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e na čelu sa v.d. zamjenika komandanta Jovicom Mirosavljevićem.

Policijski službenici Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e i pripadnici OS BiH, u periodu od 17.3. do 8.5.2014. godine, prisustvovali su "Osnovnom kursu za uništavanje NUS-a - nivo II“.

Kurs je realiziran u kasarni OS BiH "Rajlovac“ i vojnom poligonu "Gladna brda-Glamoč“ pod vodstvom instruktora Centra za obuku, protuminsko djelovanje i NUS OS BiH.

Polaznici su educirani o oznakama municije, općim podacima o eksplozivu, upaljačima i njihovoj funkciji, osnovama detektiranja i uništenja NUS-a, te mjerama sigurnosti. Osposobljeni su da prepoznaju, identificiraju i izvrše pojedinačna i masovna uništavanja eksplozivnih sredstava ili njihovo uklanjanje.

Ukupno 12 pripadnika SIPA-e uspješno je završilo ovaj kurs, čime su stekli zvanje tehničara za uništavanja konvencionalne municije (CMD).

Učešće na ovoj obuci je nastavak kontinuirane uspješne saradnje između Državne agencije za istrage i zaštitu i Oružanih snaga BiH na putu njihovog stručnog usavršavanja, kako bi spremno i profesionalno odgovorile svim izazovima u budućem radu i pokazatelj da su njihovi pripadnici spremni permanentno usvajati nova znanja i vještine.