BiH
1

Uspješno završen projekt "Sigurno okruženje za djecu"

FENA
Projekt "Sigurno okruženje za djecu u podijeljenim školama Srednjobosanskog kantona - Održavanje promjene" koji provodi Genesis Project iz Banje Luke, uspješno je završen.

U općinama obuhvaćenim projektom, održano je ukupno 267 radionica za nastavnike, 259 radionica za učenike, 140 edukativnih lutkarskih predstava te pet edukativnih seminara za nastavnike.

Projektom je obuhvaćeno više od 9.500 učenika osnovnih škola i 360 nastavnika iz 16 škola koje rade po principu "Dvije škole pod jednim krovom". Na svim realizovanim aktivnostima učestvovali su predstavnici obje škole.

Projekt koji je finansirala Njemačka fondacija Stiftung Schüler Helfen Leben, UNICEF BiH i Američka ambasada u BiH, za cilj je imao izgradnju sigurnog i poticajnog okruženja za djecu u podijeljenim školama Srednjobosanskog kantona.

Kako ističe izvršna direktorica Genesis Projecta Dijana Pejić, od septembra 2009. godine, kada je počela realizacija prvih zajedničkih aktivnosti u podijeljenim školama, do danas je unapređena saradnja i komunikacija u podijeljenim školama SBK-a, što je i bio osnovni cilj.

"Tokom rada s djecom i nastavnicama primijetili smo znatni napredak u izgradnji povjerenja, te promjenu stavova među različitim etničkim grupama kao pretpostavku stvaranja sigurnijeg okruženja u školama", objasnila je Pejić.

Naglašava da su korisnici projekta edukovani o vještinama komunikacije i mirnom rješavanju sukoba, kao i da je osigurana platforma za razvoj saradnje, prevazilaženje razlika te realizaciju zajedničkih aktivnosti u budućnosti.

Projekt je realizovan uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona i to u Bugojnu, Gromiljaku, Kiseljaku, Busovači, Vitezu, Fojnici i Jajcu, saopćeno je iz Humanitarne organizacije Genesis Projekt.