BiH
0

Uspješno završen projekt CCI-ja "Putujemo Evropom"

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) organizirali su danas susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića s najboljim studentima u BiH pobjednicima konkursa "Putujemo Evropom" koji su se nedavno vratili s putovanja kroz zemlje članice EU.

Organizatori konkursa CCI su u odabiru studenata prednost dali onima s dobrim ocjenama te onima koji nikada prije nisu napuštali BiH. Njih 24 ispunilo je uvjete i uz pomoć Ambasade Njemačke koja je organizirala vize, mnogobrojnih sponzora i svesrdnom podrškom predsjedavajućeg Komšića je u 15-ak dana obišlo desetak zemalja članica EU i više od 20 gradova.

Studenti su tako obišli Njemačku, Italiju, Belgiju, Holandiju, Portugal, Španiju, Austriju i dr.

"S ovog puta vratili smo se samouvjereniji, jači i tolerantniji. Dok smo putovali, organizirali smještaj, brinuli se za hranu sve odluke smo donosili zajedno. Nama nije bilo važno ko se kako zove i iz kojeg dijela BiH dolazimo. Bilo je to prekrasno iskustvo koje nam je motivacija da i dalje budemo marljivi, hrabri i pošteni", kazala je predstavnica nagrađenih studenata Adrijana Hanušić, apsolventica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Mladi ljudi u BiH nisu u mogućnosti da prate svjetske trendove. Svojevrsna getoizacija i marginaliziranje mladih osoba u BiH donekle su, istakli su studenti, frustrirajući. Ovo putovanje im je pokazalo da ima nade za bolju budućnost i da se vrijedi boriti za nju.

Predsjedavajući Komšić je u svom govoru istakao da BiH ima određene probleme i da često zanemaruje mlade ljude, ali je prisutne studente pozvao da se aktivno uključe u mijenjanje ovog stanja.

"Ostanite hrabri, pošteni i marljivi jer samo takvi možete doprinijeti boljoj budućnosti BiH. Bez obzira na to kakva je BiH je naša država", naglasio je Komšić.

Centri civilnih inicijativa će i ubuduće organizirati akciju "Putujemo Evropom" u cilju upoznavanja bh. studenata sa zemljama članicama EU.