KCUS
0

Uspješno urađen zahvat šivanja četiri prsta

FENA
Hirurški tim sastavljen od mladih ljekara pod supervizijom šefa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a doc. dr. Reufa Karabega i dr. Seada Lačevića uradio je nedavno komplicirani operativni zahvat šivanja četiri prsta lijeve ruke kod Nihada Neradina (1977.), koji je povrijeđen na radnom mjestu.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom danas je istaknuto da se radilo o tretmanu svježe povrede traumatske amputacije drugog do petog prsta lijeve šake na nivou korijena prstiju, a pacijent 27 dana nakon operacije nema bolova, osjeća prste i pomalo ih pomjera.

Nihad Neradin (1977.) iz Kreševa povrijeđen je 9. septembra na radnom mjestu (radilište u Vogošći kod Sarajeva) prilikom udara mašine za rezanje lima.

Generalni direktor KCUS-a prof.dr. Faris Gavrankapetanović istaknuo je da su pola sata nakon povrede amputirani prsti, neadekvatno zbrinuti i potpuno odvojeni od šake, doneseni na Kliniku. Operativni zahvat trajao je osam sati, a u hirurškom timu bili su mladi ljekari dr. Malik Jakirlić, dr. Dujso Vanis, te dr. Goran Obradović.

Šef Klinike doc. dr. Karabeg naglasio je da preživljavanje amputiranih dijelova tijela ovisi od dobrog šivanja krvnih sudova što je urađeno u ovom slučaju. Kazao je da bi u narednom periodu kod pacijenta trebalo da bude urađen još jedan do dva rekonstruktivna zahvata nakon čega bi mu trebalo biti vraćeno 80 posto funkcije prstiju.

Pacijent Neradin zadovoljan je ishodom operacije i ističe da će se, nakon potrebnih intervencija, vjerovatno vratiti na isto radno mjesto. Zahvalan je ljekarima i sretan što će moći nastaviti uobičajeni način života.

Operacija koja je urađena kod pacijenta Nihada Neradina (radi se o amputaciji četiri prsta) spada u kompliciranije operativne zahvate iz mikrohirurgije, a svjetski prosjek vraćanja funkcije nakon tog zahvata je oko 93 posto. Takve vrste zahvata odavno se uspješno rade na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a.