Uhapšene tri osobe
0

Uspješno provedena velika operacija borbe protiv autokriminala

FENA
Velika operacija borbe protiv autokriminala nazvana "Credit car", koji su organizirali SECI Centar i Ured za saradnju s Interpolom BiH, uz učešće Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-e, Granične policije, Uprave za indirektno oporezivanje, entitetskih MUP-ova i policije Brčko Distrikta, uspješno je provedena na prostoru BiH.

Kako doznaje Fena u Ministarstvu sigurnosti BiH, operacija je trajala tri dana, pri čemu su dva dana razmjenjivani podaci na državnom i međunarodnom nivou među zemljama članicama i posmatračima SECi Centra, a onda se pristupilo kontroli i provjeri osoba, vozila, auto salona i auto otpada.

Ove kontrole su provedene u cilju otkrivanja finansijskih prevara i lažnih prijava krađa vozila, te ilegalne prodaje rezervnih dijelova vozila, koja potiču iz krivičnih djela.

Tako je na prostoru cijele BiH kontrolirano 4.327 vozila, 40 auto otpada i dva auto salona. Izvršena je provjera 575 osoba, 1.951 vozila u međunarodnoj i državnoj bazi podataka, te 381 pregled vozila.

Po okončanju operacije "Credit car" uhapšene su tri osobe, rasvijetljena četiri krivična djela, te izdat 41 prekršajni nalog.

Oduzeto je osam vozila, za koja se sumnja da potiču iz krivičnih djela, kao i 37 vozila i 24 pogonska motora po počinjenom carinskom prekršaju. Također, zaplijenjena je i značajna količina auto dijelova.

Po okončanju operacije "Credit car", Ured za saradnju sa Interpolom će u saradnji sa policijskim agencijama nastaviti da radi na identifikaciji auto dijelova pronađenih pretresom 40 auto otpada putem proizvođača vozila u inostranstvu.