"Žene liderke 21. vijeka"
0

Uspješne žene su pored nas, one su profesorice, doktorice, majke...

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Centar za edukaciju Pro Educa, koji djeluje u Banjoj Luci i Sarajevu, inicirao je ideju za implementaciju projekta "Žene liderke 21.vijeka".

Rezultati ovog projekta koji je realiziran u saradnji s Vladom Federacije BiH, Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vladom Republike Srpske, Gender centrom za ravnopravnost spolova RS-a i uz finansijsku podršku FIGAP programa (Finansijska implementacija gender akcionog plana) predstavljeni su danas.

Lejla Brčaninović, projekt menadžerica projekta "Žene liderke 21. vijeka", istakla je da je cilj projekta afirmirati uspješne žene, žene koje su uspjele u muškom svijetu. Kako je istakla više se govori o ženama koje su ugrožene, koje su žrtve nasilja nego o uspješnim ženama.

Ona je također rekla da je ova tema sve prisutnija i u svijetu.

U okviru projekta izdata je i publikacija o ženskom liderstvu "Žene liderke" u kojoj su predstavljene uspješne žene koje žive u BiH, ali i žene porijeklom iz BiH koje su postigle značajne uspjehe u inozemstvu.

Ovim projektom, Pro Educa želi doprinijeti promociji i afirmaciji žena koje su liderke u različitim oblastima društvenog i poslovnog života te dati mentorski doprinos za motivaciju i razvoj poslovnog uspjeha mladih žena i djevojaka.

Kao suprotnost uobičajenoj statistici gdje su žene klasifikovane kao siromašne, neobrazovane ili marginalizovane, cilj ovog projekta je da predstavi stručnjakinje koje su uspješne u onome što rade: vlasnice privatnog biznisa, odvjetnice, političarke, učiteljice, profesorice, umjetnice, novinarke, doktorice, arhitektice, majke domaćice.

Srđan Puhalo predstavio je rezultate istraživanja.

Tako npr. po istraživanju na 400 uspješnih žena u BiH, podaci su ukazali da 57,1 posto posjeduje fakultetsku diplomu, a 31posto magistraturu, doktorat ili specijalizaciju.

Kad je riječ o radnom vremenu 70 posto uspješnih žena na poslu provodi više od uobičajenog osmosatnog radnog vremena. Kad je riječ o bračnom stanju dominiraju udate žene s porodicom.

Razgovoru o ženama liderkama prisustvovale su i učenice Srednje ekonomske škole iz Sarajeva, koje su imale priliku čuti mišljenja uspješnih poslovnih žena o poziciji žena liderki u bh. društvu.