Uroš Pena
0

"Uspješna akcija protiv organizovanog kriminala u RS-u i Brčkom"

SRNA
Uroš Pena (Foto: SRNA)
Uroš Pena (Foto: SRNA)
Direktor policije Republike Srpske (RS) Uroš Pena rekao je da je u jutrošnjoj akciji pod nazivom "Mreža 2010" uhapšeno više od 100 lica, od kojih je 10 predato tužilaštvima, te da je oduzet značajan broj predmeta koja potiču iz krivičnih djela.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci potvrdio da su ova lica lišena slobode zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta i zloupotreba droga.

Pena je  istakao da je ovom akcijom, koja je počela jutros u 6.00 sati na cijeloj teritoriji RS i području Brčko distrikta,  obuhvaćeno 98 lica, od kojih 94 na prostoru RS i četiri iz Brko distrikta.

On je naveo da je  oduzeto 1.279 grama marihuane, 754 grama spida, 44,2 grama heroina, 50 grama kokaina, 339 komada tableta za koje se sumnja da sadrže psihotropne supstance, te   dvije digitalne vage sa tragovima opojne droge. 

"Oduzeto je i  200 boksova cigareta  marke 'Bond', koji su predmet nedozvoljene trgovine, jedan puško-mitraljez, 17 komada pušaka od kojih po jedan snajper, hekler, 'tompson', pet komada pištolja različitog kalibra", dodao je  Pena.

On je  rekao da  je pronađeno i osam bombi, veća količina puščane i pištoljke minicije različitog kalibra, osam vozila koja su predmet krivičnog djela teške krađe ili krivičnog djela falsifikovanja isprave, sedam motora putničkih motornih vozila i više komada auto dijelova i registarskih tablica, za koje se sumnja da potiču iz krivičnog djela teške krađe ili krivičnog dejela falsifikovanja isprave.

"Pronašli smo i 'specijalni' alat za krađe putničkih motornih vozila i veći broj predmeta koji potiču iz krivičnog djela provalnih krađa i to televizor, digitalne kamere i drugo", naveo je Pena.
On je rekao da je u ovoj akciji angažovano više od 540 pripadnika MUP-a RS i policije Brčko distrikta.

Prema njegovim riječima, tokom ovih aktivnosti  razriješeno je više krivičnih dijela razbojništva i teških krađa iz ranijeg perioda. 

Pena je istakao  da policija RS već duže vrijeme radi na mreži organizovanog kriminala i da su ove aktivnosti i nazvane kodnim nazivom "Mreža 2010".