Brisel
0

Uspješan nastup Kantona Sarajevo na manifestaciji Otvorenih dana

FENA
Kanton Sarajevo je ove godine drugi put od 6. do 9. oktobra predstavio potencijale na manifestaciji Otvorenih dana regija i gradova Evropske unije u Briselu.

U sklopu svog predstavljanja, pored tematske prezentacije i štanda, u Uredu Kantona Sarajevo u Briselu upriličen je i svečani prijem za predstavnike političkih delegacija regija partnera, predstavnike kompanija zainteresiranih za ulaganja u Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, te predstavnike intitucija Evropske komisije i Direkcije za regionalnu politiku.

“Na manifestaciji Otvoreni dani regija i gradova u Briselu, ove godine Ured Kantona Sarajevo u Briselu dao je sebi jasan zadatak a to je, ciljanoj grupi dati jasan odgovor na vrlo konkretno pitanje, a to je “Zašto započeti biznis i zašto ulagati u Kanton Sarajevo, koje su komparativne prednosti Kantona u odnosu na druge regije?”

Tematskom prezentacijom i vlastitim štandom u Komitetu regija Evropske unije, u saradnji sa Sarajevskom makroregijom SERDA, te predstavljanjem u okviru tematske grupe turizam i zaštita okoliša, u saradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i Turističkom zajednicom KS-a, ciljanoj publici uspjeli smo dati relevantne odgovore. Veliki broj gostiju na svečanom prijemu (više od 80 predstavnika političkih i privrednih delegacija iz Berlina, Barcelone, Dublina, Lodža, Rige, Štokholma, i drugih regija partnera) jasno je pokazao svoj interes prema Sarajevu. I predstavnici velikih kompanija kao što su Motorola, Total (Oil), te konzultanske kuće, tražili su da se slijedećih dana susretnu sa mnom, u našem uredu u Briselu i najavili skoru posjetu Sarajevu. Ovim je postignut prvi korak, animirati i zainteresovati, sad nam dolazi period prvih jasnijih dogovora”, izjavio je predstavnik Kantona u Briselu Dino Elezović.

“Sarajevo je brend koji je ponovo uspio dokazati da je ne samo kulturni nego i jak privredni centar šire regije i pokazao je da ima jak potencijal i zaslužuje da bude vodeći sagovornik regija jugoistočne Evrope u procesu evropske regionalne integracije”, izjavio je prilikom susreta u Predstavništvu Kantona potpredsjednik regije Valencija Rafael Navarro, koji je već idućeg mjeseca najavio posjetu Sarajevu.

Pored stalnog predstavnika Kantona u Briselu, delegaciju su činili dopredsjedavajući Skupštine KS-a Svetozar Pudarić, poslanica Azra Kozarčanin i savjetnica predsjedavajućeg Skupštine Lejla Mujkić, te predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, Dženana Durmišević, Sarajevske makro regije SERDA Aida Džamalić i Turističke zajednice Adnan Vlajčić.

Pored aktivnosti u okviru manifestacije, predstavnici Skupštine Kantona Sarajevo uspjeli su posjetiti i upoznati rad Parlamenta Evropske unije.

Aktivnosti delegacije Kantona Sarajevo podržana je i od državnih institucija BiH u Briselu, ambasadora BiH u Belgiji Nikole Radovanovića, te predstavnika Misije BiH pri EU, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.