Informatika
0

Uspjeh učenika iz BiH na Balkanskoj olimpijadi

FENA
U bugarskom gradu Shumenu 28. novembra održana je Balkanska olimpijada iz informatike za učenike srednjih i osnovnih škola. Na takmičenju su učestvovali najbolji mladi informatičari iz Bugarske, Rumunije, Srbije, Moldavije, Grčke, Makedonije kao i bosanskohercegovački šampioni.

Učesnici iz BiH su se takmičili putem Interneta u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu uz nadzor sutkinje-gošće Vesne Kirindžiske iz Skoplja.

Dva takmičara, senior Adnan Ademović, učenik četvrtog razreda II gimnazije u Sarajevu i junior Amer Zavlan, bivši učenik Osnovne škole "Hamdija Kreševljaković" osvojili su bronzane medalje, saopćeno je iz Udruženja za Informatičke olimpijade u Bosni i Hercegovini.

Učenici iz BiH su i na prošloj Balkanskoj olimpijadi osvojili medalje pa tako ovaj novi uspjeh još jednom potvrđuje talent i rad naših učenika.

Sljedeća Balkanska olimpijada iz informatike za seniore će biti održana u BiH u julu 2010. godine i bit će to nova prilika za uspjehe.

Informatička olimpijada u Bosni i Hercegovini (IO u BiH) je obrazovno i stručno udruženje čija je svrha unapređenje i razvoj znanja u oblasti računarskih nauka među učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola i među studentima visokoškolskih ustanova u BiH.