Kuvajt
0

Uspjeh inovatora BiH

FENA
U Kuvajtu je u srijedu navečer završena petodnevna izložba inovacija, na kojoj su bh. inovatori ostvarili značajne uspjehe, kako po broju dobijenih nagrada, tako po broju, i kvalitetu, ostvarenih poslovnih kontakata.

Ako se zanemare poslovni kontakti ostvareni sa "slučajnim" posjetiocima, kakvi se ostvaruju na drugim izložbama inovacija, onda je uistinu potrebno istaći izuzetno uspješne, ciljane kontakte, koje je s potencijalnim investitorima ostvario ambasador BiH u Kuvajtu Jasin Ravašde, saopćila je u četvrtak Asocijacija inovatora BiH.

Izložbu je priredio "Kuvajtski naučni klub" s namjerom da pokažu najnovija svjetska dostignuća na planu tehničko-tehnoloških inovacija kuvajtskim investitorima, koji (računajući da će naftni izvori presušiti prije ili kasnije) traže u što uložiti kapital.

Na poziv su se odazvali inovatori iz 22 zemlje, s oko 400 inovacija. Domaćin je svima platio troškove puta i boravka, koje smatra "zanemarivo niskim, u poređenju s investicionim mogućnostima koje otvara izložba".

Međunarodni žiri dodijelio je zlatne medalje Saneli Dervić iz Donjeg Vakufa (za ustakljeni mušebak), Rusmiru Mustajbegoviću iz Bugojna (brava bez ključa) i Enveru Ibroviću iz Sarajeva (nerastavljivi vijčani spoj).

Srebrene medalje su dobili Zoran Dujaković iz Banjaluke (zavoj-imobilizator), Bruno Marušić iz Širokog Brijega (nepotrošiva automobilska svjećica), hirurg Fahrudin Torlak iz Livna (antirotirajuća letvica za prirodno zarastanje prelomljene gornje Iili donje nožne kosti) i Murat Rekanović (viseća mreža-ležaljka).

Bronzanu medalju dobio je Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, sa samohodnu mašinu za pješčarenje, struganje i farbanje feromagnetičnih površina, od kotlova i kamionskih cisterni do prekookeanskih brodova.