BiH
0

Usorac: Svaki dan po jedan zahtjev nadležnima

FENA
Vladimir Usorac (Foto: SRNA)
Vladimir Usorac (Foto: SRNA)
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac potvrdio je danas u izjavi za Agenciju Fena da mljekari neće odustati od blokade carinskih terminala do ispunjenja njihovih zahtjeva, kao i da će svaki dan dostavljati po jedan zahtjev nadležnim vlastima u Bosni i Hercegovini.

Tvrdi da će dokazati da nije problem samo legalni, već i nelegalni uzvoz robe, te pita koliko su relevatni podaci nadležnih u BiH da nema prekomjernog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

"Veoma brzo ćemo izaći s podacima da nije dobro ovo što se radi kod uvoza robe, da ima puno nepravilnosti, a to koriste uvozni lobiji", rekao je Usorac, navodeći da su se sada uvjerili na carinskim terminalima "kako se radi".

Nezaštićena domaća proizvodnja i problem prekomjernog uvoza nije prisutan samo kada je u pitanju mlijeko i mliječni proizvodi, konstatirao je Usorac i iznio podatak da su se također uvjerili da je samo u protekla dva dana na Graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci u BiH ušlo 16 šlepera mesa.

"Pa onda možete vidjeti gdje su domaći proizvođači. Nažalost, oni nisu dobro organizovani, ali je pitanje kome će prodati domaći proizvod, ako je za dva dana uvezeno 16 štepera mesa, što je oko 350 tona", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS-a.

Precizira da će uputiti novi zahtjev nadležnim vlastima BiH za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju s rokom za ispunjenje do Nove godine.

Tokom jučerašnjeg dana uputili su dva nova zahtjeva Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vijeću ministara BiH, za zatvaranje tri carinska terminala za uvoz i izvoz roba biljnog i životinjskog porijekla, Gorica, Orašje i Izačić, jer oni nisu bili predmet pregovora s Evropskom unijom (EU), kao i zahtjev za uvođenje "plavog dizela“.

"Svaki ili svaki drugi dan dostavljat ćemo po jedan zahtjev vlastima u BiH, što samo govori koliko imamo problema u poljoprivrednoj proizvodnji, a da vlasti nisu ništa radile kada je u pitanju ova oblast. Tražimo da ubrzano rade i ne interesuju nas izbori i smjena vlasti, jer oni koji primaju plaću treba i da rade", rekao je Usorac.

Tokom jučerašnjeg dana su na carinskom terminalu u Bosanskog Gradišci zaustavili samo jedan kamion koji je , kako je precizirao, uvozio mlijeko u prahu i surutku iz Holandije, dok je zaustavljen još jedan koji je prevozio maslac biljnog porijekla, ali to nije fokus njihovog interesovanja.

Usorac je naveo da su riješili i proceduralni problem koji su imali u Federacije BiH te da su sada i na terminalima u Orašju, Bijači i Gorici kako bi spriječavali uvoz mliječnih proizvoda.