BiH
0

Usorac: Bez dovoljno padavina, poljoprivrednike očekuje katastrofalna godina

FENA
Vladimir Usorac
Vladimir Usorac
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac upozorava da ratare u RS-u zabrinjava, kako navodi, manjak vode u zemlji i s bojazni čekaju proljeće i hoće li biti više padavina, što je neophodno za uspješnu proljećnu sjetvu i mogućnost da imaju dovoljno kabaste stočne hrane.

"Ako ne bude padavina bojimo se da ćemo imati još jednu katastrofalnu godinu", rekao je Usorac za Fenu.

Obilnijim padavinama „natopila“ bi se zemlja vlagom kako bi ratari mogli bez problema pristupiti sjetvi.

Ukoliko bi se suša u zemlji nastavila, Usorac napominje da su s stručnjacima i predstavnicima resornog ministarstva zaključili da bi se ti problemi mogli otkloniti sjetvom ranih proljetnih usjeva koji u ljetnom periodu ne zavise od padavina.

To su grahorice, grašak i drugi proizvodi koji pristižu do početka juna i mogu se iskoristiti za stočnu hranu.

"Već smo i zasijali određene količine i očekujemo u proljeće dobre prinose", rekao je Usorac i dodao da bi se time omogućilo stočarima da povećaju broj grla.

Podsjeća da je Vlada RS-a nedavno prihvatila i program nabavke 3.000 junica i od toga se neće odustati.

Iz resornog ministarstva RS-a su naveli da je, kada su u pitanju ozima žita samo na području Semberije, u periodu oktobar-decembar 2013. godine, u poređenju s višegodišnjim periodom (deset godina), evidentiran deficit padavina, u prosjeku za oko 35 mm/m2, (u decembru čak 53,7mm/m2).

Istovremeno, srednje mjesečne temperature zraka bile su znatno više u periodu oktobar-decembar 2013. godine, u poređenju s višegodišnjim periodom, i to od 1,0 do 1,8 stepeni u decembru, odnosno oktobru mjesecu.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da je u oktobru, poslije tromjesečnog perioda bez padavina, na ovom području palo 60-ak mm/m2 padavina koje su omogućile da proizvođači obave pripremu zemljišta za sjetvu (jedan broj, prema mogućnostima po sistemu redukovane, dok su drugi pripremali zemljište, po sistemu klasične obrade zemljišta za sjetvu).

Ovakvi uslovi omogućili su raniju sjetve strnina, posebno ozimih ječmova, koji se, inače, siju ranije, te potom ozime pšenice. Zbog nedostatka padavina došlo je do pojave žutila strnina.