BiH
0

Uslijed recesije porast potražnje za poljoprivrednim proizvodima

FENA
S dolaskom ekonomske krize u Bosnu i Hercegovinu povećala se potražnja za poljoprivrednim proizvodima u 26,8 posto slučajeva, pokazuje istraživanje koje je proveo prvi bh. poljoprivredni portal - Poljoprivreda.ba.

Glasajući putem ankete objavljene na ovom portalu od početka februara ove godine, poljoprivrednici su u najvećem procentu zabilježili porast potražnje za njihovim proizvodima i uslugama, dok se u 14,3 posto slučajeva potražnja smanjila.

Ovakvi pokazatelji odgovaraju savjetima ekonomskih stručnjaka da se kriza može ublažiti poticanjem i ulaganjem u poljoprivrednu proizvodnju.

BiH ima velike poljoprivredne potencijale koji bi mogli biti značajni za pokretanje privrednog razvoja i zapošljavanje u vrijeme globalne recesije.

Na taj način bilo bi manje onih koji su dolaskom krize bili prinuđeni zatvoriti svoju djelatnost, a takvih je prema rezultatima istraživanja Poljoprivreda.ba čak 10,7 posto.

Ekonomska kriza nije imala nikakvog utjecaja na 12,5 posto poljoprivrednika obuhvaćenih anketom.

Gotovo podjednak broj je onih koji su smanjili, odnosno povećali ulaganja u svoju poljoprivrednu djelatnost, dok je 10,7 posto onih koji se bore sa novonastalom situacijom i pokušavaju izvući novac koji su uložili.