Nakon našeg teksta
0

'Uskršnji ispit' zbog navodne greške pomjeren za srijedu

Piše: A. Panjeta
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon što su nas kontaktirali studenti katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, žaleći se da su terminom ispita za ponedjeljak u vrijeme Uskrsa odnosno Vaskrsa prekršena njihova vjerska prava, te nakon što smo o tome pisali, na studentsku mailing listu stiglo je izvinjenje zbog "prvobitno pogrešno stavljenog termina".

U petak nam se javila nekolicina studenata žaleći se kako im je, i nakon što su ukazali da nije u redu da ispit bude u vrijeme Uskrsa, rečeno kako Ekonomski fakultet ne određuje termine, već da je to do Univerziteta ili Ministarstva obrazovanja KS.

Kontaktirali smo Ekonomski fakultet, gdje su nas prebacivali sa studentske službe na PR službu i obrnuto, te smo pojašnjenje potražili od Ureda ombudsmana BiH gdje nam je ombudsman Jasminka Džumhur pojasnila da se i pored činjenice da ponedjeljak nije zvanični praznik, ukoliko studentima katolicima i pravoslavcima nije ponuđen zamjenski termin, radi o kršenjima njihovih vjerskih sloboda, što za sobom povlači i diskriminaciju.

Slučajno ili ne, dva sata nakon što je objavljen naš tekst, na mailing listu studenata stigla je obavijest da će se "test iz predmeta Istraživanje Marketinga - DL, održati u srijedu, 7. aprila sa početkom u 17.15 sati u sali PDS3".

"Ovu priliku koristim i da se izvinim studentima zbog prvobitno pogrešno stavljenog termina. Naime, greška je nastala jer je termin za redovne studente zamijenjen sa terminom DL studija", pojasnio je studentima asistent Emir Agić.

U međuvremenu su nas kontaktirali studenti još nekoliko fakulteta koji u ponedjeljak imaju ispite ili predavanja, o čemu ćemo više pisati u ponedjeljak, ukoliko se njihovi navodi potvrde.