BiH
6

Uskrsna poslanica banjalučkog biskupa Franje Komarice: Isus je pobijedio mržnju i smrt

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Banjalučki biskup Franjo Komarica uputio je danas uskrsnu poruku u kojoj je istakao da je Hristovo uskrsnuće najradosnija vijest i najdragocjenija poruka koju je Bog dao ljudima na znanje i ravnanje.

"Zato mi kršćani utemeljeno tvrdimo da na Uskrs slavimo svetkovinu svih svetkovina i praznika, svetkovinu koja nam omogućava da slavimo sve druge svetkovine i koja svima njima daje pravi smisao. Ako bi sadržaj Uskrsa bio lažan, onda bi i svetkovina Božića bila samo lijepa priča za djecu. Onda i Veliki Petak ne bi bio ništa drugo do podsjećanje na jednu od brojnih historijskih brutalnosti koje ljudi, uvijek iznova, provode jedni na drugima", istakao je Komarica.

S porukom i sadržajem Uskrsa stoji ili pada, dodao je on, naša vjera u Boga života i milosrdnoga. Stoji ili pada i nestaje i naša nada u jednu budućnost koja zavređuje da je iščekuje i da se za nju i trpi.

"Isus Hrist živi. To je istina koja ispunjava sadržaj naše kršćanske vjere. Isus, koji je potpuno nevin bio mučen i razapet na krstu, na njemu umro, te bio pokopan, slavno je uskrsnuo. Pobijedio je mržnju i smrt, pobijedio je tamu, bol i strah. U odlomku evanđeoskog izvještaja koji slušamo u misnom slavlju na Uskrs stoje i ove riječi anđela, koje on upućuje uplašenim ženama, koje su u rano jutro treći dan nakon užasne Isusove smrti, došle na njegov grob: Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, raspetoga? Uskrsnuo je! Nije ovdje! Evo mjesta gdje ga položiše", rekao je Komarica.

Ova radost zbog najsudbonosnijeg događaja koji se zbio u ljudskoj historiji, a u korist ljudskog roda i svakog čovjeka svih vremena i podneblja, trebala bi ispunjavati srce svakog kršćanina i to u svakom danu i trenutku njegovog života.

"Uskrsli Hrist nije jedna pojava koja se nekad davno dogodila, a onda zauvijek nestala i ostavila iza sebe samo divno sjećanje i dirljiv primjer. Uskrsli Hrist je trajno među ljudima, kako bi posvjedočio objavljenu Božiju istinu o Božijoj ljubavi prema njegovim ljubljenim stvorenjima - prema nama ljudima. On trajno živi i djeluje u svojoj crkvi, po njenoj liturgiji, po njenom propovijedanju, po njenim sakramentima, po sveukupnom djelovanju njenih članova u korist čovjeka pojedinca i cijelog ljudskog roda", dodao je Komarica.