BiH
21

Uskoro završetak radova u Velikom parku

Klix.ba
Projekt sanacije klizišta i rekonstrukcije stepeništa u Velikom parku trebalo bi uskoro biti okončan.

Projekt finansira Općina Centar sa 274.000 KM. U dosadašnjem toku radova uklonjena su četiri stara oštećena stepeništa i izgrađena nova betonska, dužine od 15 do 39 metara, na koja je postavljen kamen hreša po svim gazištima. Ugrađeni su duž stepeništa i novi rukohvati, a u toku je postavljanje vertikalne javne rasvjete.

"Do sada smo završili polovinu radova na javnoj rasvjeti. Preostaje nam izgradnja rigola za odvod površinskih voda duž stepeništa i ugradnja podne rasvjete koja će parku davati posebnu draž. Nepovoljni vremenski uvjeti su u najvećoj mjeri uzrok prolongiranja završetka radova. Od dodatnih radova uvrstili smo polaganje kamenih ploča duž pješačkih staza, za što će biti potrebno izdvojiti još 20.000 KM", kazao je Fuad Babić, koordinator za klizišta iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo koji je, osim za realizaciju projekta, zadužen i za nadzor.

Po okončanju građevinskih radova, koji su započeli 23. marta 2015. godine, slijede hortikulturni radovi kako bi područje oko stepeništa biti vraćeno u prvobitno stanje.

Zavod za izgradnju je za izradu projektne dokumentacije angažovao arhitektonski studio Firma d.o.o., a za izvođenje radova konzorcij firmi Debos i Džekos d.o.o. iz Sarajeva.

S obzirom na značajne kulturno-historijske vrijednosti lokaliteta Velikog parka, cjelokupna projektna dokumentacija za rekonstrukciju stepeništa rađena je u konsultaciji sa Kantonalnim zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo. Lokalitet Velikog parka bio je staro muslimansko groblje Čekrekčinica iz 16. stoljeća i pretvoren je u park u vrijeme austrougarske vladavine, pri čemu je sačuvan dio nišana.