Pripreme u toku
0

Uskoro zamjena registarskih tablica u BiH

Sarajevo-x.com
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), je u proteklom periodu provela tender za nabavku opreme i potrošnog materijala za podsistem registracije vozila.

Tako je za nabavku opreme za personalizaciju registarskih tablica (hardver), ugovor zaključen sa firmom Tönnjes iz Njemačke. Za najpovoljnijeg ponuđača za nabavku nepersonaliziranih registarskih tablica i folija za bojenje tablica odabran konzorcij ASA - KIG (firme iz BiH i Slovenije),

Ugovori za nabavku potvrda o vlasništvu vozila i potvrda o registraciji vozila, te nabavku unutarnjih i vanjskih stikera, potpisani su sa firmom CETIS iz Slovenije.

Početak kompletne registracije po novom Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH će početi kada se završe sve tehničke pripreme u kojima učestvuju institucije definirane ovim zakonom. To podrazumijeva i uvezivanje svih stanica tehničkog pregleda u FBiH i Republici Srpskoj u jedinstveni sistem, što je predviđeno novim konceptom registracije vozila.

Pravilnikom o izmjeni i dopuni Pravilnika o registraciji vozila određeno je da primjena novog koncepta registracije vozila počne kada se za to steknu tehnički i drugi uslovi, o čemu će Ministarstvo komunikacija i transporta BiH donijeti posebnu odluku.

Nove registarske tablice najvjerovatnije će imati isti oblik i dimenzije kao i sadašnje, ali će se promijeniti oblik i veličina slova, dok će u lijevom uglu u polju plave boje biti upisana međunarodna oznaka BiH. Još nije poznato koliko će koštati njihova zamjena.