BiH
0

Uskoro videonadzor na 11 sarajevskih raskrsnica

FENA
Na jedanaest sarajevskih raskrsnica će u narednih nekoliko mjeseci biti postavljene videokamere koje će registirirati kretanje vozila i poštivanje semaforske signalizacije.

Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je 28. 236, 50 KM za omogućavanje napajanja videokamera s kontrolora semaforskih uređaja te provlačenje kablova kroz semaforsku kablovsku kanalizaciju na raskrsnicama: Energoinvest, Stupska petlja, Nedžarići, Lukavička cesta, Otoka, Pofalići, Tehnička škola, Higijenski zavod, Skenderija - SUD, Vraca i Vijećnica.

Za realizaciju prve faze projekta «Izgradnja turističkog vodiča kompleksa Bijembare» Vlada je izdvojila 34.750 KM kao svoj udio u sufinanciranju čitavog projekta koji s 90 posto, odnosno 159.840 eura finansira Evropska komisija u BiH.

Projektom je predviđeno finansiranje niza aktivnosti koje su u funkciji promocije Zaštićenog pejzaža i podizanja turističke pristupačnosti i privlačnosti područja Bijambara, a naročito Velike pećine kao glavne atrakcije prostora. Projekt je otpočeo u novembru prošle godine.

Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo odobreno je 700.000 KM za poljoprovredne proizvođače koji ispunjavaju kriterije propisane Odlukom o vrsti podsticaja, kriterijima i postupku za ostvarivanje prava za novčane podsticaje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo.

Vlada je prihvatila sufinansiranje Projekta «Proizvodnja i prerada heljde i ljekovitog bilja» od 20.000 KM kao pomoć dijelu povratnika u KS-u, a koji će implementirati Savez udruženja izbjeglica i raseljenih osoba u BiH.