BiH
0

Uskoro uklanjanje avionske bombe ispod Savskog mosta

SRNA
Brčko
Brčko
Avionsku bombu iz Drugog svjetskog rata, koju su brčanski ronioci sredinom oktobra prošle godine pronašli u blizini savskog mosta u Brčkom, trebalo bi da uklone pripadnici Oružanih snaga BiH, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika Inženjerijskog bataljona za razminiranje OS BiH sa predstavnicima Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta.

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Ermin Džindić je nakon sastanka istakao da ovo nije prvi put da Oružane snage BiH pomažu na području Brčko distrikta, jer poznato je da su oni ovdje prisutni u aktivnostima razminiranja terena.

"Vjerujem da oni svojim kapacitetima i raspoloživim sredstvima mogu taj posao uspješno da završe, ali će se morati pričekati odobrenje od Ministarstva odbrane  BiH za angažman Oružanih snaga u te svrhe i   mislim da to neće biti problem", rekao je Džindić.

On je pojasnio da  se radi  o avionskoj bombi iz Drugog svjetskog rata koja se već više od pedeset godina nalazi ispod mosta u rijeci Savi. 

Džindić je rekao da se ona mora veoma oprezno ukloniti zbog položaja upaljača i mogućnosti eksplozije. Prema njegovim riječima dodatni problem, nakon uklanjanja bombe, biće težina eksploziva od oko 600 kilograma koji je nemoguće, u skladu sa propisima, uništiti na poligonu u Brčkom.

"Jedna od mogućnosti je uništavanje eksploziva na poligonu u Glamoču gdje postoje uslovi za obavljanje te aktivnosti",  zaključio je Džindić.