PSBiH
0

Uskoro u proceduri novi prijedlog zakona o popisu stanovništva

FENA
Privremena komisija za pripremu prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH trebala bi do ponedjeljka, 29. marta, pripremiti materijal koji će uputiti u parlamentarnu proceduru.

Predsjedavajući Komisije Branko Dokić rekao je danas novinarima da ima nekih novina u odnosu na dosadašnje prijedloge, a jedna od njih je ta što će se popisivati svi državljani BiH.

Po njegovim riječima, bit će otvorene dvije rubrike, jedna rubrika će se odnositi na stalno nastanjeno stanovništvo prema standardima Eurostata, „a to podrazumijeva državljane BiH koji žive u BiH i one koji nisu duže od godinu dana izvan BiH i strane državljane koji žive u BiH više od 12 mjeseci“.

„Drugi član, koji je sada dopunjen, odnosi se na popis ostalih državljana. Definisano je i na koji način će se to uraditi. Ostalo je još jedno pitanje sporno, u smislu njegove racionalnosti“, kazao je Dokić, dodajući da su predviđene tri mogućnosti popisa naših državljana izvan BiH.

Jedan je da se to radi u kućanstvima, dakle ako je neko u inostranstvu, a ima dio porodice u BiH, da se uzmu podaci od ukućana koji su u BiH.

Druga varijanta je da se krajem ove i početkom naredne godine, kada su božićni i novogodišnji praznici, popisnice dostave na granične prijelaze u Bosnu i Hercegovinu i da se tada popunjavaju.

Treći način je popis po DKP-ima BiH u inostranstvu.

„Ovo pitanje je, na neki način, još pod znakom pitanja zbog toga što je procjena struke iz Agencije za statistiku da će to jako puno koštati, a da ćemo imati mali efekt toga, odnosno da ćemo dobiti vrlo mali procent, da je to dosta teško organizovati, pogotovo u velikim zemljama kakve su naprimjer SAD ili Kanada“, kazao je Dokić, dodajući da se popisi mogu obaviti samo u prostorijama DKP-ova.

Upitan da li će popisom biti obuhvaćeni i etnička/nacionalna pripadnost, maternji jezik, vjeroispovijest, Dokić je kazao da će to biti riješeno tako što će svakome biti omogućeno da se izjasni kojoj naciji pripada, kojoj vjeri pripada, kojim jezikom govori.

„Pritom, nacionalno i vjersko izjašnjavanje neće biti obavezno, a ostaje obavezni dio izjašnjavanje o jeziku kojim svako govori, jer nam je objašnjeno da je to sastavni dio obaveznih kriterija Eurostata“, pojasnio je Dokić.

Po njegovim riječima, postoji većinska saglasnost da će primjena rezultata u pogledu konstituiranja vlasti u BiH biti odgođena za neki period i da će se dotle primjenjivati popis iz 1991. godine.

„Ostalo je da se definira na narednom sastanku koji je to rok do koga bi se primjenjivali rezultati iz popisa '91. godine“, kazao je Dokić i dodao da se misli na primjenu u organizovanju vlasti u BiH.