Dobri odnosi BiH i Crne Gore
0

Uskoro sporazum o granici, prvi u regionu

SRNA
Crna Gora i BiH imaju dobre susjedske odnose koji mogu biti primjer drugima u regionu, a potvrda toga je i bilateralni sporazum o granici, prvi u regionu, koji bi trebalo da bude potpisan uskoro, rečeno je danas u Sarajevu nakon sastanka grupa prijateljstva parlamenata dvije zemlje.

Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilije Filipovića, na sastanku je razgovarano o brojnim pitanjima, prije svega o privrednoj saradnji BiH i Crne Gore.

"Mislimo da bi privredna saradnja morala biti produktivnija i sadržajnija", rekao je Filipović, dodajući da je razgovarano i o otvaranju za saobraćaj nekadašnje željezničke saobraćajnice između BiH i Crne Gore. 

Ističući da parlamenti dvije zemlje treba da pomognu izvršnim vlastima da se bilateralna saradnja još unaprijedi, Filipović je podržao nastojanja Crne Gore i BiH da se nađu u evropskoj porodici.

"U zajedničkoj izjavi dvije parlamentarne grupe formalizovale su ovo o čemu smo razgovarali", dodao je Filipović, koji je i predsjedavajući Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za saradnju sa susjednim zemljama. 

Predsjedavajući Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder ukazao je na značaj parlamenata za unutrašnje odnose u svakoj zemlji, ali i na odnose sa drugim zemljama. 

"Češći kontakti mogu upotpuniti saradnju i pomoći da se riješe konkretna pitanja, kojih je mnogo i koja su u interesu svih građana", istakao je Rastoder.
Prema njegovim riječima, cilj ovakvih skupova je da ubrzaju procese saradnje, koji, prema njegovoj ocjeni, još nisu dovoljno brzi na Balkanu. 

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore tokom jednodnevne posjete BiH sastaće se i sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Predsjedništvom, te ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem.