BiH
0

Uskoro sporazum koji regulira cijene smještaja i ishrane studenata u domovima u FBiH

FENA
Studentski centri u Federaciji BiH i predstavnici resornog federalnog i kantonalnih ministarstava, Distrikta Brčko, univerziteta u FBiH, te asocijacije studenata trebalo bi za dvadesetak dana da potpišu sporazum koji regulira automatsko usklađivanje cijena smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima svakih šest mjeseci na osnovu zvaničnih podataka federalnog Zavoda za statistiku o indeksima rasta cijena energenata, sirovina i ostalog što ulazi u usluge studentskih centara.

Ovo je najavljeno na današnjoj sjednici Zajednice studentskih centara FBiH u Sarajevu. Predsjedavajući Zajednice i direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić kazao je novinarima u pauzi sjednice da će biti formirano i radno tijelo koje će, uz koordinaciju resornog federalnog ministarstva, analizirati potrebe i donositi obavezujuće odluke za sve sudionike u realizaciji studentskog standarda u FBiH.

Kadrić je kazao da bi u narednih desetak dana svi kantoni, koji sudjeluju u finansiranju smještaja i ishrane studenata, trebalo da izmire svoje obaveze prema studentskim centrima u FBiH nastale nakon što su od 1. aprila za 7,6 posto, odnosno 19 KM porasle cijene usluga smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima u FBiH. Obaveze za april dosad su, kazao je Kadrić, izmirili jedino Tuzlanski i Unsko-sanski kanton.

"Kad potpišemo sporazum, nadam se da neće biti više problema s izmirivanjem obaveza prema studentskim centrima", kazao je on.

Kadrić je kazao da je na današnjem sastanku Zajednice studentima obećano da će se, u budućoj projekciji budžeta, sredstva za tu namjenu posebno evidentirati i biti operativna na vrijeme.