BiH
191

Uskoro smjena direktora SIPA-e: Potvrđena presuda Goranu Zubcu

Piše: E. F.
Goran Zubac prilikom dolaska na Sud BiH (Foto: Nedim Grabovica)
Goran Zubac prilikom dolaska na Sud BiH (Foto: Nedim Grabovica)
Goran Zubac, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH pravosnažno je osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, a nakon što je Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu kojom je Zubac proglašen krivim zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

Podsjećamo, Zubac je proglašen krivim za krivično djelo koje mu je stavljano na teret još u martu mjesecu.

"Mi smo dobili otpravak Suda BiH i njime je potvrđena prvostepena osuđujuća presuda Goranu Zubcu. Mi smo zadovoljni ovakvih ishodom", kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Odbio pružiti podršku drugim policijskim agencijama

Naime, Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je, kao neosnovanu, žalbu odbrane Gorana Zubca, ali i žalbu Tužilaštva BiH na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana koja prema osuđeniku neće biti izvršena ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Sud BiH je, podsjećamo, u martu ove godine proglasio Zubca krivim jer je odbio pružiti podršku drugim policijskim agencijama tokom februarskih protesta prošle godine kada je, između ostalog, zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

Uprkos svemu Zubac i dalje sjedi u fotelji direktora najvažnije policijske agencije u državi iako je prema Zakonu o policijskim službenicima, među koje i sam spada, ali i drugim propisima, odavno trebao biti smijenjen.

Pokušaja da ga se smijeni putem Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH jeste bilo, ali ne i dovoljno ruku koje bi izglasale takvu odluku.

Hitna sjednica Nezavisnog odbora

Protekle sedmice je zasjedao Nezavisni dobor te se na dnevnom redu našla i tačka koja se odnosila na smjenu Zubca. No, takvu odluku osporili su Žiko Krunić te članovi odbora iz reda hrvatskog naroda. Razlog tome, kako su isticali, bila je činjenica da presuda koja je izrečena još uvijek nije bila pravosnažna te da zbog toga postoji mogućnost njene izmjene.

S obzirom na to da je sada i pravosnažno kažnjen, Zubac ne bi smio više obnašati ovako važnu funkciju, a o tome bi na hitnoj sjednici morao odlučivati Nezavisni odbor.

"Prema mom mišljenju, i ranije su postojali uslovi za predlaganje suspenzije, pa čak i smjene Groana Zubca, i to od onog momenta kada je protiv njega potvrđena optužnica pred Sudom BiH. Današnjom odlukom samo su potvrđeni moji raniji stavovi da se zakoni moraju poštivati i da svi moraju biti jednaki pred zakonom, a na kojima insistiram duže od godinu dana", kazao je za Klix.ba Enes Obralija, član Nezavisnog odbora PS BiH dodajući da je predsjednik Nezavisnog odbora PS BiH dužan sazvati hitnu sjednicu kako bi se uputio prijedlog Vijeću ministara BiH za smjenu direktora SIPA-e.