BiH
0

Uskoro sanacija klizišta Kaptol u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Zavod za geotehniku i fundiranje Građevinskog fakulteta u Sarajevu je završio glavni projekt sanacije klizišta u Ulici Kaptol 14-32. Projekt je koštao oko 28.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar.

Za realizaciju i nadzor projekta sanacije klizišta u Ulici Kaptol angažovan je Zavod za izgradnju KS na osnovu prošlogodišnjeg ugovora sa Općinom Centar.

Kako je kazao Fuad Babić, koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, nakon ovoga raspisujemo javni poziv za odabir izvođača radova, a potom slijedi sanacija klizišta Kaptol, čije okončanje očekujemo tokom ove građevinske sezone.

Prema projektu, predviđena je kompletna sanacija komunalne infrastrukture: vodovodne i kanalizacione mreže (fekalna i oborinska kanalizacija), drenažnog sistema, javne rasvjete te sanacija stepeništa sa okolnim odmorištima gdje će biti postavljene nove klupe za odmor. Kompletan projekt će koštati oko 456.000 KM.

"Općina Centar je za prvu fazu projekta obezbijedila 230.000 KM", kazao je Babić.

Uzrok nastanka klizišta na ovom lokalitetu je loše održavana infrastruktura komunalnih priključaka posebno kanalizacije, zbog čega je došlo do propadanja kamenih stepenica - što predstavlja opasnost za prolaznike, kao i za okolne stambene objekte i stanare zgrada sa obje strane stepeništa.