Zenica
0

Uskoro rješenje problema za studente Zdravstvenog fakulteta

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Sejad Zaimović, organizirao je danas u svom kabinetu sastanak kojem su prisustvovali premijer ZDK-a Miralem Galijašević, kantonalni ministri zdravstva i obrazovanja, Miloš Kuzmanović i Zdenka Merdžan, rektor Univerziteta u Zenici Sabahudin Ekinović i dekan Zdravstvenog fakulteta u Zenici Sahib Muminagić.

Tema sastanka bila je rješavanje statusa diplomanata Zdravstvenog fakulteta koji su već devet mjeseci suočeni s problemom priznavanja diploma i zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama.

"Dogovoreno je da se poduzmu hitni koraci da bi se riješio problem stažiranja i zapošljavanja svih ili većine diplomanata ovog fakulteta. Ministar zdravstva tokom dvadesetak dana održat će sastanak s direktorima zdravstvenih ustanova s područja ovog kantona, sve radi rješavanja problema“, izjavio je Sejad Zaimović, predsjedavajući Skupštine ZDK-a.

Dekan Zdravstvenog fakulteta dr. Sahib Muminagić izjavio je da je problem nastao zbog toga što na nivou FBiH nije donijeta odgovarajuća zakonska regulativa, prije svega nova nomenklatura zanimanja.

"Mi smo na vrijeme uskladili svoje djelovanje s Bolonjskom deklaracijom. Od početka smo nailazili na otpore, ali je sada jasno da ovaj fakultet ima perspektivu pri čemu su interes za zapošljavanje iskazali i naši partneri iz Italije“, izjavio je Muminagić.

Zdravstveni fakultet u Zenici osnovan je 2005. godine. Njegovi studenti nakon treće godine studija u okviru specijalizacije mogu se opredijeliti za smjerove kao što su internistički, hirurški, porodična medicina i zdravstveni menadžment. Zadovoljstvo epilogom današnjeg sastanka nisu krili ni diplomanti koji su i bili inicijatori skupa.