BiH
4

Uskoro prijedlog za popunu upražnjenih mjesta u Vijeću ministara BiH?

SRNA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović izjavio je danas u Sarajevu da političke partije koje oficijelno pripadaju parlamentarnoj većini razgovaraju o izbornu novog ministra sigurnosti i zamjenika ministra finansija BiH.

"Taj proces je u toku i svi imaju priliku da predlože novog kandidata", rekao je Bećirović, koji je i član Predsjedništva SDP BiH.

On je izjavio novinarima da se u narednim sedmicama može očekivati da bude postignut dogovor u vezi s tim.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović nije optimista u vezi sa okončanjem procedure izbora novog ministra sigurnosti i zamjenika ministra finansija BiH.

"Ono što je sasvim jasno jeste da kandidate treba da predloži SDP ili neka politička partija iz Federacije, budući da su to mjesta koja pripadaju bošnjačkim kadrovima iz Federacije", konstatovao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, SNSD će podržati onaj prijedlog SDP-a ili neke druge partije koja sa SDP-om bude spremna da iskaže podršku parlamentarnoj većini do opštih izbora u oktobru.

Navodeći da aktuelno Vijeće ministara i njegov predsjedavajući nemaju parlamentarnu većinu, poslanik SDA Šefik Džaferović istakao je da ova stranka neće učestvovati u radu Vijeća ministra do oktobarskih izbora.

"Neka ovo Vijeće ministara završi svoj mandat", rekao je Džaferović i ocijenio da će aktuelno Vijeće ministara ostati upamćeno po zastoju u funkcionisanju BiH i njenom euroatlantskom putu.

Poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu Mato Franjičević smatra da nije dobro što se nekoliko mjeseci prije opštih izbora ušlo u rekonstrukciju Vijeća ministara.

"To nije u funkciji boljitka stanovnika ove zemlje, nego isključivo i vrlo evidentno u funkciji boljitka određenih političkih opcija ili još preciznije - određenih lidera određenih političkih opcija", zaključio je Franjičević.

Na inicijativu SDA oba doma Parlamentarne skupštine BiH izglasala su smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, nakon čega je ostavku dala i zamjenik ministra finansija Edita Đapo, kadar Saveza za bolju budućnost BiH čiji je Radončić lider.