BiH
165

Uskoro počinje izgradnja novog dječijeg igrališta na Soukbunaru

Klix.ba
Savjet Mjesne zajednice Soukbunar pokrenuo je inicijativu za izgradnju dječijeg igrališta uzlici Soukbunar između brojeva 195 i 197, na lokalitetu starog rezervoara.

Općinsko vijeće Centar i načelnik Dževad Bećirević su prihvatili ovu inicijativu za izgradnju igrališta na površini od 6.680 metara kvadratnih.

Stoga je predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić u utorak 3. novembra 2015. godine u prostorijama Mjesne zajednice Soukbunar (Soukbunar 203) održao sastanak sa predstavnicima kantonalnih preduzeća Vodovod i kanalizacija i Sarajevo-šume. Na sastanku su također prisustvovali Eso Tucaković, vijećnik i predsjednik Savjeta MZ Soukbunar, i Đenita Bogunić-Kešelj iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

Povod sastanka bio je utvrđivanje daljnjih koraka u realizaciji projekta izgradnje dječijeg igrališta na lokalitetu u Ulici Soukbunar.

Predsjedavajući Ajnadžić je ovom prilikom kazao da je Općinsko vijeće Centar, uz saglasnost načelnika Bećirevića, za ovaj projekat u općinskom budžetu izdvojilo 32.000 KM.

"Ukoliko se ukaže potreba za još sredstava, kako bi građani Soukbunara dobili jedno od ljepše uređenih igrališta u gradu, također smo spremni i u budžetu za narednu godinu izdvojiti određeni iznos sredstava. Zahvaljujem se na razumijevanju koje je pokazala uprava preduzeća Vodovod i kanalizacija, koji su ustupili ovaj lokalitet za navedenu namjenu. Postavljeni mobilijar na igralištu mora biti certificiran i sa sigurnosnog aspekta licenciran zbog zaštite naših najmlađih", naveo je Ajnadžić.

Bogunić-Kešelj iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove kazala je da je pripremna procedura za ovaj projekat pri kraju.

"U narednom periodu potpisat ćemo ugovor sa izvođačem radova, odnosno sa predstavnicima preduzeća Sarajevošume, te očekujemo pismenu saglasnost preduzeća Vodovod i kanalizacija o ustupanju na korištenje ovog lokaliteta. Prilikom izgradnje igrališta posebnu pažnju treba obratiti na sigurnosni aspekt igrališta", kazala je Bogunić-Kešelj.

Tucaković se također zahvalio na razumijevanju i podršci u realizaciji ovog, od izuzetnog značaja, projekta za stanovništvo Soukbunara, posebno najmlađih.

"Nama je ovo veoma značajan projekat, jer na prostoru naše mjesne zajednice nemamo puno javnih površina na kojima bismo mogli izgraditi dječije igralište", naglasio je Tucaković.

Prema riječima direktora ViK-a Nezira Hadžića, uzimajući u obzir da ovaj lokalitet kojim preduzeće upravlja nije u upotrebi i trenutno nije od značaja što se tiče pitanja vodosnabdijevanja građana, usaglašeno je da ovaj prostor treba građanima ustupiti na korištenje.

Prema ponudi za izgradnju dječijeg igrališta na Soukbunaru kojeg je dostavilo Kantonalno javno preduzeće Sarajevo-šume bit će urađeno čišćenje terena od vegetacije i oštećenih stabala, ograđivanje prostora igrališta, ravnanje terena te postavljanje mobilijara: klackalica, ljuljački, kućica za igru, vrtnih stolova i klupa, penjalica, pješčanika za igru...

Kako je naveo direktor ovog preduzeća Nermin Demirović ukoliko dozvole vremenske prilike završetak radova na izgradnji novog igrališta na Soukbunaru se očekuje za dva mjeseca.