BiH
36

Uskoro početak radionice keramike za djecu bez roditeljskog staranja

Klix.ba
Djeca iz KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Bjelave i ove godine, od 28. septembra 2015. godine će imati priliku pohađati dvomjesečnu radionicu keramike u sklopu projekta „Mali grnčari“ koji implementira Udruženje TAKO. Projekat se realizuje uz podršku Općine Centar.

Radionica "Mali grnčari" za cilj ima upoznavanje djece iz KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Bjelave, sa glinom, njenim mogućnostima u domenu kreativnog izražavanja, kao i boljoj afirmaciji djece bez roditeljskog staranja unutar bh društva. Također, kroz projekat aktivno se radi i na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa naše zemlje, ali i podizanju svijesti o važnosti kulture i tradicije u cilju jačanja odnosa unutar društva i lokalne zajednice, ističu iz Udruženja TAKO.

Na prošlogodišnoj radionici "Mali grnčari" učestovala su djeca u dobi od 10 do 15 godina starosti gdje su savladala osnove rada sa glinom, te se upoznali sa procesom izrade unikatnih i upotrebnih predmeta od keramike. "S obzirom da se radionica "Mali grnčari" pokazala veoma uspješnom, te da su djeca izrazila želju da nastave da rade u glini, odlučili smo i ove godine nastaviti sa projektom čime bi omogućili djeci da dalje usavršavaju i razvijaju svoje kreativne sposobnosti." – rekla je predsjednica udruženja Tatjana Kovačević-Vidović.

Djeca bez roditeljskog staranja tokom svoj života suočavaju se sa dosta velikim problemima, koji rezultiraju manjkom samopouzdanja i prihvaćenosti od strane društva, što opet veoma često rezultira njihovim problematičnim ponašanjem, nedostatkom motivacije za učenjem i napredovanjem, te doprinosu lokalnoj zajednici i društvu u cjelini. Zbog svega navedenog, veoma je važno što se kroz radionice radi i na socijalnoj integraciji djece unutar društva, podizanje njihovog samopuzdanja, razvijanju kreativnosti i njihovog identiteta, što je ujedno i potreba društva u cjelini.

Radovi nastali na radionici bit će prikazani kroz izložbu koja će se održati početkom decembra.