BiH
0

Uskoro optužnica za teroristički napad na Ambasadu SAD-a

SRNA
Tužilaštvo BiH do 28. aprila podići će optužnicu za krivično djelo terorizma protiv Mevlida Jašarevića, napadača na Ambasadu SAD u Sarajevu, izjavio je danas u Sarajevu tužilac u ovom slučaju Dubravko Čampara.

Čampara je izjavio da su istražne radnje pri kraju i da će optužnica biti podignuta prije isteka pritvora za Jašarevića, a to je 28. april.

Prema njegovim riječima, zaprijećena kazna za krivično djelo terorizma je 20 godina.

Kao motiv Jašarevićevog napada Čampara je naveo njegovo neslaganje sa politikom zapadnih sila prema islamskom svijetu, odnosno Iranu i Afganistanu, što se vidi iz njegove video oporuke.

Prema Čamparinim riječima, oporuka, čije je dijelove objavio FTV, bit će korišćena kao dokazni materijal na suđenju.

Pripadnik vehabijskog pokreta Mevlid Jašarević izvršio je 28. oktobra prošle godine teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, pri čemu je jednu osobu ranio.

Napad je okončan nakon što su pripadnici bezbjednosnih snaga hicem iz snajperske puške ranili Jašarevića u nogu. 
Komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH raspravljala je danas u Sarajevu o terorističkom napadu na Ambasadu SAD, a rasprava će biti nastavljena i na narednoj sjednici u prisustvu direktora svih bezbjednosnih agencija, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije te tužioca u ovom slučaju.