Haški tribunal
0

Uskoro odluka o dvojici Mladićevih branilaca

Sarajevo-x.com
Predstavnik Haškog tribunala rekao je da se Ratko Mladić sastao sa advokatima Milošem Šaljićem i Aleksandrom Mezjajevim, te da bi Ured registrara do kraja sedmice mogao donijeti odluku o tome da li oni mogu biti Mladićevi branioci.

Martin Petrov, predstavnik Ureda registrara Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), na konferenciji za štampu u Haagu rekao je da su u toku protekle sedmice obavljeni sastanci sa Šaljićem i Mezjajevim nakon što je Mladić na pojavljivanju pred sudijama Tribunala rekao kako bi volio da ga oni zastupaju.

“S te tačke gledišta, ostvaren je napredak, i obojica advokata su Uredu registrara dostavili potrebne dokumente kako bi mogli ući u razmatranje za imenovanje za branioce”, rekao je Petrov.

Ipak, Petrov je naglasio da, prema pravilima MKSJ-a, glavni branilac pred ovim tribunalom mora govoriti engleski ili francuski jezik, a da Šaljić ne ispunjava taj uslov, te stoga neće moći biti razmatran za poziciju glavnog branioca.

Šaljić, prema Petrovu, mogao bi biti imenovan za dodatnog branioca ili saradnika na predmetu.

“Mezjajev danas polaže test engleskog i rezultati će biti dostupni za dva ili tri dana”, rekao je Petrov, dodavši da postoje indikacije da Mezjajev ne bi želio biti glavni branilac, već samo saradnik na predmetu.

Petrov je rekao da Mladić “nije olakšao odluku o imenovanju glavnog branioca” time što zahtijeva da ga zastupa Miloš Šaljić, koji ne ispunjava uslove Tribunala.

Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), koji se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, uhapšen je krajem maja ove godine u Srbiji.

Mladić se prvi put pred sudijama Tribunala pojavio 3. juna ove godine, kada je zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa optužnicom prije izjašnjenja. Na ročištu mjesec dana kasnije, nakon što je ometao Sudsko vijeće, odstranjen je iz sudnice, a Tribunal je, umjesto njega, konstatovao da se optuženi ne osjeća krivim po navodima optužnice.

Mladića zastupa privremeni branilac po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić.