Vlada KS
0

Uskoro obavezan predškolski odgoj?

FENA
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

Ovim zakonom, koji će se naći na dnevnom redu Skupštine KS-a u četvrtak 24. jula, predviđena je novina koja se odnosi na uvođenje obaveznog predškolskog odgoja u godini pred polazak djece u redovno osnovno obrazovanje, kazao je na pres-konferenciji ministar obrazovanja i nauke KS-a Safet Kešo.

-U narednoj godini planiramo izdvojiti oko 5.000.000 KM za adaptaciju i sanaciju jednog dijela obdaništa da bismo stvorili više prostora i krenuli u realizaciju ove namjere, kazao je ministar Kešo dovaši kako će se ovom obavezom startati od 2009/2010. godine.

Prema njegovim riječima, sve osnovne škole mogu biti potencijalne adrese u kojima će se učionice opremiti igrovnim materijalom i drugom potrebnom didaktičkom opremom da bi djeca mogla boraviti u tim prostorijama.

"Namjera nam je da se sav program obaveznog predškolskog odgoja realizira u 30 radnih nedjelja i da svaka radna nedjelja ima pet radnih sati nastave, odnosno dva puta sedmično po dva i po sata», kazao je ministar Kešo.

Vlada KS utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

"Ovim izmjenama bit će uređen Pravilnik o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja, društvenog korisnog rada i škole u prirodi, jer je do sada ta oblast bila neuređena", kazao je ministar Kešo.

Izmjenama Zakona obavezuje se najbliža osnovna škola da kada se djetetu izrekne odgojno-disciplinska mjera premještaj u drugu školu, da to djete mora primiti škola koja je geografski najbliža. Također je predviđena obaveza da se o takvoj izrečenoj mjeri obavezno obavijesti i Centar za socijalni rad KS-a, kazao je Kešo.

Vlada KS-a je utvrdila i Prijedlog elaborata o uslovima i obezbjeđenju pretpostavki za uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja u trajanju od dvije godine.

Dobra strana ovakvog pristupa bi značila podizanje ukupnog obrazovnog nivoa na prostoru KS-a, te da bi problematičnih 7-10 posto učenika koji napuste srednju školu u prvom ili drugom razredu srednje škole, imali obavezu da redovno pohađaju školu, kazao je ministar Kešo dodavši kako će ovaj projekt, ukoliko ga usvoji Skupština KS-a, startati od 2010/2011. godine.

-Predložit ćemo Skupštini KS-a da donese odluku o uvođenju obaveznog srednjoškoskog obrazovanja u trajanju od dvije godina na području kantona, te da svojim zaključkom zaduži resorno ministarstvo da uradi mnogo detaljni elaborat o uvođenju i realizaciji ove obaveze, kazao je Kešo.

Vlada KS-a usvojila je i nove standarde i normative u osnovnom i srednjem obrazovanju koima je predviđeno da se na 32 odjeljenja angažuje jedan psiholog i jedan socijalni radnik, kazao je ministar Kešo dodavši kako je predviđeno da se ti normativi i standardi do kraja primjene u naredne tri godine.