Tužilaštvo BiH
0

Uskoro novih 25 optužnica za ratne zločine

SRNA
Boris Grubešić
Boris Grubešić
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je danas da Tužilaštvo radi na 25 predmeta i da se uskoro može očekivati podizanje optužnica za ratne zločine tokom proteklog rata počinjene u Doboju, Derventi, Tesliću, Brodu, Šamcu, Odžaku, Orašju i Modriči.

Grubešić je rekao da su počinioci ovih zločina obični vojnici, oficiri, kao i predstavnici političkih struktura.

"Postoje predmeti koji se odnose na osumnjičene koji su bili pripadnici sve tri oružane snage u sukobu tokom rata u BiH, tako da trenutno u radu zaista imamo raznoliku strukturu predmeta", pojasnio je Grubešić danas u Doboju na okruglom stolu "Približavanje rada Tužilaštva i Suda BiH lokalnoj zajednici".

Član Udruženja logoraša Zeničko-dobojskog kantona Zahid Kremić rekao je da je ovo tema o kojoj se mora govoriti i u Doboju, jer mnogi ne znaju šta se dogodilo na dobojskom području od 1992. do 1995. godine. 

Vedrana Subotić iz Helsinškog komiteta za ljudska prava Republike Srpske izjavila je da je upravo zbog ovog neznanja jako bitno da se javnosti približi rad Suda i Tužilaštva BiH jer ne postoji jasna predstava o onome što rade. 

Predsjednik tuzlanskog Foruma građana Vehid Šehić smatra da su politički napadi na državne pravosudne institucije koje se bave procesuiranjem ratnih zločina posljedica neobjektivne analize njihovog rada.

"Nažalost, provijava nešto protiv čega se borim od 1993. godine - da se mi, žrtve, zbog kojih se zločini i procesuiraju, opet prebrojavamo po nacionalnoj osnovi, a tako i gledamo na one koji su osumnjičeni za ratni zločin. Ako bismo uspjeli da zločince gledamo kao zločince, kao i žrtve, sa imenom i prezimenom, drugačije bismo gledali na rad pravosuđa", rekao je Šehić.
Portparol Suda BiH Manuela Hodžić izjavila je da je ovaj sud jedini u regionu kojem je Haški tribunal na dalje procesuiranje prebacio predmete ratnih zločina i nikada od Tribunala nije bilo primjedbi na njegovu pristrasnost ili neprofesionalnost. 

Zbog ratnih zločina počinjenih na području Doboja, Sud BiH je do sada pravosnažno na 17 godina zatvora osudio komandanta jedinice "Predini vukovi" Predraga Kujundžića, dok je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Miodrag Marković nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora.

Pred Sudom BiH je zbog ratnih zločina nad civilima na području Dervente i Bosanskog Broda na pet godina zatvora pravosnažno osuđen bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane iz Dervente Ivica Vrdoljak.

Okruli sto u Doboju s ciljem približavanja rada pravosudnih institucija BiH lokalnoj zajednici organizovao je Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj uz podršku Ambasade SAD u BiH, a u saradnji sa Tužilaštvom i Sudom BiH, prenosi Balkanska istraživačka mreža.