Plan austrijskog arhitekte
0

Uskoro nove skakaonice na Igmanu

FENA
Igman (Foto: Arhiv)
Igman (Foto: Arhiv)
Gernot Ritter, austrijski arhitekt - stručnjak za skakaonice, održao je danas u Olimpijskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu prezentaciju vezanu za izgradnju novih skakaonica na Igmanu.

U okviru prezentacije emitiran je i kratki film o budućem izgledu skakaonica i pratećih objekata.

Po Ritterovim riječima, skakaonice neće biti izgrađene samo u svrhu održavanja takmičenja nego i kao dio turističke ponude Sarajeva.

"Nećemo graditi skakaonice samo radi takmičenja, koje se održava jednom ili dva puta godišnje. Želimo privući turiste da tokom cijele godine dolaze na Igman", izjavio je Ritter.

Naglasio je da će u tu svrhu na vrhu skakaonica biti izgrađen restoran koji će predstavljati turističku atrakciju.

"Nećemo remetiti izgled krajolika. Želimo da skakaonice, kao ni ove sadašnje, ne odudaraju od krajolika. Neće biti liftova za dolazak na vrh skakaonica, nego će biti izgrađena posebna platforma po kojoj će se do vrha skakaonica moći doći i automobilom", dodao je.

Austrijski arhitekt je kazao da će skakaonice biti izgrađene po pravilima FIS-a te da će takmičenja na njima moći pratiti 50.000 gledalaca. Naveo je da su stare skakaonice na Igmanu u veoma lošem stanju zbog čega neće biti moguća njihova rekonstrukcija.

"Stare skakaonice nije moguće rekostruirati jer su u izrazito lošem stanju. Najbolje rješenje je izgradnja novih skakaonica", rekao je Ritter.

Vrijednost projekta je oko osam miliona eura, a novac će biti nabavljen iz fondova EU i direktnim ulaganjima austrijskih partnera.